Entitats naturalistes demanen l'anul·lació i rectificació del nou POUM de Palafrugell

Denuncien que el consistori no ha donat resposta a les al·legacions presentades des de fa un any

L'Associació de Naturalistes de Girona, l'entitat Aritjol, la Coordinadora Salvem el Crit i veïns de Palafrugell han denunciat que el Pla d'Ordenació Urbanística (POUM) de Palafrugell presenta "greus irregularitats" i, per això, demanen la seva anul·lació i rectificació.

Les tres entitats, que ja han presentat al·legacions, denuncien que el pla preveu creixements urbanístics "desproporcionats", no garanteix la protecció del sòl agrícola i sòl forestal i ressalten que tampoc té en consideració l'objectiu de reduir les àrees de creixement de les zones industrials i d'activitats econòmiques.

Les associacions també recorden que aquest POUM ja va ser declarat nul pel TSJC l'any 2011. En concret, les tres entitats han presentat al·legacions en el tràmit d'informació pública on denuncien un reguitzell d'irregularitats. En primer lloc, asseguren que el pla actual que impulsa el consistori és gairebé igual que el del 2006 i preveu creixements urbanístics desproporcionats, excessius i no ajustats a les necessitats actuals de la població. En aquest sentit, les associacions asseguren que l'equip de govern hauria d'adaptar el POUM a la situació de crisi actual. Per això, des de les entitats naturalistes no entenen els creixements residencials i industrials tant importants que preveu el consistori.

En segon lloc, denuncien que hi ha un anàlisi deficient d'alternatives d'ordenació del municipi i, per això, reclamen que cal elaborar un nou anàlisi. En tercer lloc, les associacions també demanen que es garanteixi la protecció de sòl agrícola - anul·lant els nous polígons que es preveuen que afectin sòl agrari- i que es preservi el sòl forestal. En aquesta línia, les associacions també demanen que es redueixin les àrees de creixement de les zones industrials i d'activitats econòmiques i desclassificar una sèrie de nous sectors que preveu el pla.

Finalment, les tres entitats també reclamen que el nou pla d'ordenació prevegi un "creixement 0" als nuclis costaners de Llafranc, Calella i Tamariu, garantir la capacitat de l'EDAR de Montràs-Palamós pel sanejament i tractament de les aigües residuals del municipi i que es reservi una zona per l'execució del tramvia que connectaria amb Flaçà i incorporar noves mesures de mobilitat sostenible vinculades al transport públic.

En aquest sentit, les entitats també recorden que el POUM de Palafrugell que proposa el consistori i prové del 2006 ja va ser declarat nul pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en data de 30 de setembre del 2011. Per això consideren que l'Ajuntament de Palafrugell està incomplint aquesta sentència. "Aquesta nul·litat es va declarar pels greus incompliments formals i materials, entre ells la manca d'anàlisi d'alternatives diferenciades de creixement, la previsió de creixements excessius i per sobre del Pla Director urbanístic de l'Empordà, la deficient avaluació ambiental o la signatura de diversos convenis urbanístics irregulars", ressalten en un comunicat.

D'altra banda, les entitats també denuncien que el consistori no ha donat resposta a les al·legacions que ja van presentar el 4 de desembre de 2012 en relació amb l'avanç de Planejament del nou POUM.