Els Agents Rurals han retirat aquest divendres al matí el primer niu de vespa asiàtica localitzat a Catalunya, concretament a la zona del Mallol a la Vall d'en Bas (Garrotxa) on el Departament d'Agricultura va confirmar que hi havia un focus el mes de setembre passat.
Amb l'ajuda d'un camió amb cistella, dos membres d'aquest cos s'han enfilat fins als 25 metres d'altura del roure on es trobava instal·lat el niu des de la primavera passada. Dilluns passat un equip de Bombers del País Basc, habituats a la presència de la vespa asiàtica i als seus nius en aquell territori, va injectar el verí al niu per neutralitzar-lo i es va constatar que l'activitat era molt baixa a causa del fred.
Aquest divendres s'ha aprofitat per injectar més verí, tapar l'entrada amb una espuma i serrar els dos extrems de les branques del roure on estava subjectat abans de retirar-lo. Un cop a baix, els tècnics l'han pogut examinar amb més detall i n'han extret mostres. El niu pesa uns tres quilos i fa uns 60 centímetres de llargada i uns 50 centímetres d'amplada amb una forma arrodonida. És molt fràgil perquè està fet de la cel·lulosa que mastegada per les mateixes vespes. El verí injectat també l'ha debilitat molt. Un dels aspectes que ha sorprès als tècnics ha estat l'elevada presència de larves. També s'han trobat exemplars de vespes mortes pel verí.
La retirada del niu permetrà analitzar la seva composició i el nivell d'activitat, segons ha explicat el director del Departament d'Agricultura a Girona, Vicenç Estanyol, que ha subratllat que la seva descoberta és important però no pas el final de la problemàtica. En aquest sentit, ha recordat que de moment hi ha detectats dos focus més a Ripoll i a Susqueda però no s'hi ha localitzat cap niu.
El pla d'actuació previst per als pròxims mesos inclou la instal·lació de 400 trampes més pel territori que s'afegeixen a les 500 que ja estan posades. De moment, i seguint l'experiència de França i el País Basc, la millor estratègia és la de posar paranys per "aprendre a conviure" amb aquesta espècie invasora que no es podrà erradicar però sí "minimitzar". En el cas de la Garrotxa, les trampes instal·lades a la zona de la Vall d'en Bas han permès capturar un miler d'exemplars. Una segona actuació consistirà en seguir treballant per millorar els sistema de detecció de nius i posterior destrucció per frenar la seva expansió.
Expansió per la zona interior
Una altra de les dades donades a conèixer és que des que la vespa asiàtica va entrar a Catalunya a través de la frontera francesa ha preferit expandir-se per la zona d'interior i no pas per la zona del litoral. Entre les possibles afectacions al medi natural, preocupa especialment a nivell de la producció de mel. A la demarcació de Girona hi ha 236 apicultors, dels quals 36 es troben a la Garrotxa. Malgrat tot, els experts assenyalen que la vespa velutina tendeix a nodrir-se d'abelles quan es troba en zones urbanes mentre que quan està en un entorn més agrícola opta per altres aliments com ara la fruita. Aquesta espècie no és un perill per a les persones ni tampoc és més agressiva que les abelles autòctones quan se senten amenaçades.
El Departament d'Agricultura treballa des de fa mesos amb els apicultors, els Agents Rurals i tècnics per fixar les estratègies per combatre la problemàtica. També estan estudiant la manera de demanar ajuts a la Unió Europea per tal de fer front a possibles indemnitzacions a apicultors que vegin molt danyada la seva producció.
Per la seva banda, el president dels Apicultors Gironins Associats, Àngel Noguer, valora positivament la destrucció del niu i insisteix en la necessitat de col·locar noves trampes, especialment a la zona d'Osona i del pantà de Susqueda. "Tenim esperança que amb les trampes les poguem mantenir en nivells acceptables perquè no podrem acabar del tot amb elles", ha afegit.
Localització i neutralització amb un verí
A mitjans de setembre, el Departament d'Agricultura va confirmar la presència d'un focus a la zona de la Garrotxa, concretament a Sant Privat d'en Bas, fent saltar les alarmes. Fins ara, només s'havien trobat exemplars a l'Alt Empordà, confirmant així la seva entrada per la frontera francesa. La frondosa vegetació de la comarca de la Garrotxa, però, va dificultar les inspeccions que es van fer en les nombroses batudes organitzades amb tècnics de Medi Ambient, apicultors i Agents Rurals.
També es va utilitzar un helicòpter equipat amb un radar tèrmic per sobrevolar la zona de la Garrotxa i intentar localitzar el niu, així com el marcatge de vespes asiàtiques amb cintes per seguir el seu recorregut. Cap dels intents de recerca, però, va servir per localitzar el niu. Era un autèntic contrarellotge ja que es volia detectar abans que arribés el fred i les vespes entressin en període d'hivernació. A més a més, també es van col·locar trampes en els ruscos d'abelles autòctones de tota la demarcació per evitar la seva entrada a les caixes.
Finalment, es va saber de la localització del niu el 4 de desembre passat. Un pagès l'havia vist a dalt d'un roure de 25 metres a la zona del Mallol. Els Agents Rurals ja l'havien trobat dos dies abans però no van donar-ho a conèixer per evitar el desplaçament de curiosos a la zona. Aquest dilluns, un equip de Bombers vinguts del País Basc va ensenyar la tècnica d'injectar verí al niu 'in situ' ja que cada any acostumen a trobar-ne uns 400.