L'operació Voral redueix un 56% el nombre de prostitutes a les carreteres gironines

L'Ajuntament de la Jonquera ha imposat un total de 130 sancions a prostitutes i clients en el que portem d'any

La segona i última jornada sobre seguretat i emergències transfrontereres que se celebra la Jonquera, a l'Alt Empordà, ha començat aquest dimecres amb una taula rodona per tractar la problemàtica de la prostitució a ambdós costats del Pirineu. La taula ha estat formada per membres dels Mossos d'Esquadra, que han fet balanç de l'operació Voral, de la Policia francesa i de l'alcaldessa de la Jonquera, que ha exposat les dificultats amb que es troba el municipi per aplicar l'ordenança que prohibeix la prostitució.

Pel que fa a l'operació Voral, el seu coordinador, el sergent dels Mossos d'Esquadra, Albert Estrach, ha explicat que des de la posada en marxa del dispositiu i fins el 31 d'octubre el nombre de prostitutes detectades ha disminuït un 56% passant de les 109 detectades el mes de juny de l'any passat a les 48 actuals. D'aquestes, Estrach ha afegit que la gran majoria actuen a més de 50 metres del marge de les carreteres per evitar ser sancionades el que ha fet "disminuir la seva visibilitat" tot i que els clients "saben perfectament on trobar-les". El dispositiu també ha identificat una cinquantena de persones a l'entorn de les prostitutes, al marge dels proxenetes, com les que s'encarreguen de portar-los les cadires, els para-sols o el menjar, o les que les porten en cotxe al seu lloc de feina.

Pel que fa al nombre de prostíbuls detectats a la demarcació de Girona, el sergent dels Mossos d'Esquadra i cap de la Unitat Regional de Policia Administrativa de la Regió Policial de Girona, Ignasi López, ha apuntat que actualment controlen un total de 27 locals on exerceixen la prostitució unes 400 dones. Una xifra molt inferior als 44 locals amb més de 700 dones que tenien detectats l'any 2010.

De la seva banda, l'alcaldessa de la Jonquera, Sònia Martínez, ha fet balanç de l'aplicació de l'ordenança municipal que prohibeix la prostitució al municipi. En el que portem de 2013, la Policia Local i els Mossos d'Esquadra han imposat un total de 130 sancions a prostitutes i clients. Amb tot, Martínez ha lamentat que la complexitat administrativa que suposa tramitar els expedients sancionadors i la manca d'efectius policials els ha obligat a actuar només en els casos més greus. A més, Martínez ha denunciat que el fet que només es pugui sancionar les prostitutes als vorals de les carreteres està traslladant el problema als polígons industrials de la població.

L'alcaldessa de la Jonquera també ha expressat la seva preocupació pel fet que la nova legislació que prepara l'estat francès contra la prostitució pot comportar un increment de francesos que creuin la frontera per contractar serveis sexuals fugint de l'increment de les sancions als clients que preveu. En aquest sentit, Martínez ha tornat a exigir que es modifiqui la legislació espanyola per poder sancionar els clients i no fer de les carreteres de l'Alt Empordà el prostíbul del sud d'Europa.

Per últim, el cap de la Delegació de Policia Judicial de Perpinyà, Jean Damien Moustier, ha explicat que la nova llei contra la prostitució que en breu serà portada al Senat centrarà els seus esforços en actuar sobre la demanda sancionant els clients i no a les prostitutes com fa l'actual normativa. Un enduriment, han reconegut, que segurament comportarà un èxode massiu de clients a Catalunya i que exigeix com a mesura urgent una regulació europea conjunta contra la prostitució.