Els empresaris gironins es mostren contraris a la creació de nous tributs

Entenen la necessitat de recursos de la Generalitat però adverteixen que seran "un fre" a la recuperació

El Grup Impuls per Girona (GiG) -les tres cambres de comerç gironines, la Federació d'Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG), Pimec Girona i el fòrum empresarial Carlemany- s'ha mostrat contrari a la creació de nous tributs que vol establir la Generalitat. Segons indiquen els seus membres, apujar impostos o afegir-ne de nous "no contribuirà a oferir l'estímul que en aquests moments necessita el castigat teixit empresarial de les comarques gironines".

Els empresaris gironins comprenen "la necessitat" de recursos de la Generalitat, "sotmesa a un ofec continuat per part de l'Estat espanyol", però adverteixen que tocar a l'alça els tributs "suposarà un fre" a la recuperació. Des del GiG es lamenta que la via de la pujada d'impostos està "molt focalitzada en el sector empresarial", i en aquest sentit recorden propostes com l'eurovinyeta, tributs mediambientals o cobrament de la intervenció en conflictes laborals, entre d'altres. Els empresaris consideren que aquesta política suposarà "un fre a la tant desitjada recuperació" i dificultarà que les empreses contribueixin "a estirar del carro de l'economia".

En aquest sentit, els empresaris gironins han recordat que els increments fiscals de la Generalitat des del 2012 han suposat 1.038 milions d'euros anuals d'augment de la pressió fiscal al país, uns 138 euros per habitant.

És per això que, ben al contrari, els empresaris creuen que el cal és "rebaixar la pressió fiscal i oferir les màximes facilitats a les empreses amb capacitat de creixement, ajudant-les si cal amb la concessió de crèdits i amb l'exempció d'alguns impostos". Des del seu punt de vista, aquesta és "l'única manera de fer el tomb" i aconseguir xifres positives de creixement econòmic que permetin noves contractacions.

Els empresaris gironins afirmen de manera taxativa que la pressió fiscal "no servirà per crear ocupació, ni millorarà la competitivitat ni les capacitats productives". I recorden que han reclamat a través del GiG en nombroses ocasions que les mesures per reduir el dèficit "s'orientin cap a la limitació de la despesa pública, principalment la despesa corrent".

D'altra banda, des del GiG es denuncia que l'Administració "no s'ha aprimat en la mateixa mesura que ho han fet la majoria d'empreses", i es recorda que la supressió del 25% d'entitats de la Generalitat "no tindrà un impacte econòmic equivalent, ja que de la reducció de 1.394 llocs de treball anunciats, 1.225 seran recol·locats a la mateixa Generalitat". Els 169 llocs de treball nets, sumats als 549 que es produiran per l'aprimament de la resta d'estructures de la Generalitat, "suposen amb prou feines un 0,3 de la plantilla total del sector públic" del Govern, "que és de 222.685 persones".

Finalment els empresaris gironins lamenten que els pressupostos de la Generalitat per al 2014 es basen en una previsió de creixement del PIB "massa optimista" (0,9%), quan molts organismes i analistes "el situen per sota".