Satisfacció entre la policia francesa i espanyola per la col·laboració transfronterera

El Centre de Cooperació Policial i Duanera (CCPD) del Pertús va rebre el 2012 més de 15.000 peticions d'informació

Amb la desaparició de les fronteres interiors entre els 26 països que van subscriure l'acord de Schengen, els Centres de Cooperació Policial i Duanera (CCPD), dels que l'estat espanyol en té 10, han passat a ser una de les úniques eines de control fronterer amb que compten els estats membres.

Segons s'ha explicat durant les jornades de seguretat transfronterera que entre avui i demà se celebren a la Jonquera, aquests centres, com el del Pertús, on els Mossos d'Esquadra hi són representats des de l'any 2008, serveixen per "intercanviar informació" entre els cossos policials francesos i espanyols.

Un intercanvi d'informació, que tot i que "podria ser més fluid" ajuda a desencallar moltes investigacions.

Les jornades transfrontereres sobre seguretat i emergències que entre avui i demà se celebren a la Jonquera han començat amb dues taules rodones dedicades al funcionament dels Centres de Cooperació Policial i Duanera (CCPD) com a exemple de col·laboració policial transfronterera.

Uns centres, com el del Pertús, on els cossos de seguretat, en aquest cas espanyols i francesos, intercanvien informació "de baixa intensitat" sobre persones i vehicles, entre d'altres. L'objectiu dels CCPD, és el d'agilitzar l'intercanvi d'informació entre cossos policials per "desencallar investigacions" on es veuen afectats ambdós territoris.

En el cas del CCPD del Pertús, on hi són representats la Policia Nacional, la Guàrdia Civil, l'Agència Tributària i els Mossos d'Esquadra, per part espanyola, i la Gendarmeria i la Policia Nacional per part francesa, va rebre durant el 2012 més de 12.000 peticions d'informació.
 

Un dels reptes dels CCPD, segons ha explicat Gilles Sabatier, coordinador francès, és gestionar les demandes de forma "fluida" per identificar quines són urgents i necessiten una resposta immediata, i quines poden esperar. En aquest sentit, José Julián Vicente, capità de la Guàrdia Civil i Coordinador espanyol del CCPD, ha assegurat que la feina dels centres com el del Pertús és molt important però que "cal millorar la rapidesa i la immediatesa" en la gestió de la informació per ser "més eficients".

Xavier Vinagre, sotsinspector dels Mossos d'Esquadra i cap de la Unitat de Cooperació Transfronterera al CCPD, ha explicat que la policia catalana va entrar al CCPD l'any 2008 i que la seva tasca és trametre als cossos policials francesos les peticions d'informació que li arriben de jutjats, de policies locals o del mateix cos de mossos. Vinagre valora altament la tasca dels CCPD perquè "és una immensa base de dades" que permet resoldre moltes investigacions. A tall d'exemple, Vinagre ha afegit que el volum d'informació recopilada està servint per resoldre diversos casos d'un delicte cada cop més habitual com és el robatori de joies a França per vendre-les desprès a Catalunya.