La Jonquera ha reduït un 85% els robatoris amb força a camions en últims tres anys

Segons Alfons Sànchez el municipi fronterer es consolida entre els més segurs de Catalunya

En tres anys, La Jonquera, a l'Alt Empordà, ha aconseguit reduir un 85% els robatoris amb força a l'interior de camions. En el que portem de 2013 se n'han produït 124, una xifra que contrasta amb els 828 que van tenir lloc l'any 2010.

Llavors, els robatoris a camions suposaven el 71,9% del total de delictes, mentre que actualment superen per poc el 40%. Per Alfons Sànchez, cap de l'Àrea Bàsica Policial de Figueres, aquest canvi s'explica per un increment de l'activitat policial i per un canvi de mentalitat entre els propietaris de benzineres i aparcaments que han vist els beneficis d'invertir en seguretat. Amb aquestes dades, La Jonquera es consolida com un dels pobles més segurs de l'àrea policial.

Els delictes contra la propietat en el transport de mercaderies ha estat un dels temes tractats durant la jornada sobre seguretat transfronterera que entre avui i demà acull el municipi de la Jonquera.

En la taula rodona que ha abordat la qüestió, el cap de l'Àrea Bàsica Policial de Figueres, Alfons Sànchez, ha destacat la dràstica reducció d'aquest tipus de delictes que ha experimentat el municipi altempordanès en els darrers tres anys. Segons Sànchez, la major pressió policial i un canvi de mentalitat dels empresaris del municipi, ha fet que des de el 2010 els robatoris amb força a l'interior de camions hagin disminuït un 85%. Així, dels més de 800 delictes d'aquest tipus que es van produir el 2010, s'ha passat als 124 en el que portem de 2013. Aquesta xifra, a més, suposa una reducció del 12% respecte la de l'any 2012.

Sànchez ha apuntat que la tendència a la baixa es va iniciar amb un major control policial a la zona, especialment als 17 aparcaments de camions amb que compta el municipi. En aquest sentit, el cap de l'Àrea Bàsica Policial de Figueres, ha explicat que l'any 2010, dels 1.150 delictes contra la propietat que es van registrar a la Jonquera, un 86,1% es van cometre a camions, ja fos amb la sostracció de la càrrega, el robatori de les targetes de benzina, o del mateix carburant. Davant les altes xifres, els mossos d'esquadra van incrementar el nombre de patrulles a la zona conjuntament amb la Policia Local i van engegar el dispositiu Ruta que a finals de 2011 es va saldar amb la desarticulació de tres actives bandes organitzades.

L'altre factor que explica la disminució, ha explicat l'alcaldessa de la Jonquera, Sònia Martínez, ha estat la feina de conscienciació que s'ha fet amb els propietaris de benzineres i aparcaments per tal que invertissin més en seguretat. Una feina que segons Martínez ha comptat amb la receptivitat dels empresaris i que s'ha traduït en una sèrie de millores com el tancament dels aparcaments, una millor il·luminació i la instal·lació de càmeres de seguretat, entre d'altres.

Sobre aquest aspecte, Alfons Sànchez, ha confirmat que la major inversió en seguretat ha tingut un efecte immediat sobre la reducció d'aquest tipus de delictes. Amb tot, Sànchez ha alertat que encara queda molta feina a fer, com ara aconseguir que tots els empresaris del municipi vagin de la mà a l'hora d'implementar les mesures. L'objectiu final, ha afegit, hauria de ser que tots els aparcaments del municipi tinguessin un preu únic i unes idèntiques mesures de seguretat.

Càmeres de seguretat

Per millorar encara més la seguretat al municipi, Sònia Martínez ha recordat que el govern municipal de la Jonquera ha consignat en els pressupostos de 2014 una partida econòmica per instal·lar càmeres se seguretat a tot el terme municipal amb especial atenció a les entrades dels aparcaments i als accessos del poble. Tot i que no hi ha data concreta per a la seva instal·lació ja que encara s'estan estudiant els diferents pressupostos rebuts, la voluntat del consistori és que el projecte estigui enllestit a finals de 2014.

Canvi de paradigma

En el que tots els representants de la taula rodona han coincidit és en el fet que la Jonquera, resolts en part els seus problemes amb els robatoris a camions, és un dels municipis amb menor nombre de delictes de tot l'Alt Empordà. De fet, Sànchez ha recordat que en el que portem d'any només s'ha produït un robatori amb força en un comerç i dos en habitatges, unes xifres similars o inferiors a les dels municipis més segurs de la comarca.