La Generalitat vol evitar estereotips envers la comunitat gitana

Avui s'ha signat un manifest en pro de la sensibilització de la societat catalana

La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha signat avui un manifest del Consell Assessor del Poble Gitano de Catalunya a favor d’aquesta cultura i en pro de la sensibilització de la societat catalana. La consellera, com a presidenta del Consell, assegura que des del Govern i de diferents institucions del país estem fent un gran esforç per superar estereotips inherents a la comunitat gitana i per superar la situació de desigualtat que aquest col·lectiu presenta en tots els sentits”.
 
En aquest sentit, Neus Munté recorda que “els mitjans de comunicació juguen un paper importantíssim en la generació d’opinió pública” i per això ha demanat que “s’eviti la transmissió de relats estereotipats sobre el poble gitano”, procurant que no es generalitzin fets puntuals a tot el col·lectiu, que no se’ls identifiqui amb actituds delictives, que no s’especifiqui l’origen ètnic quan no sigui quelcom rellevant per a la notícia, que es protegeixi els menors gitanos, que se’n faci una difusió positiva i que es busqui el diàleg amb els interlocutors de la comunitat perquè les informacions que es transmeten s’ajustin a la realitat.
 
El manifest que ha signat avui la consellera també insta a promoure aquells programes, notícies o activitats que “transmeten la heterogeneïtat del poble gitano i els elements positius i enriquidors de la seva cultura, que també és nostra, com a ciutadans de Catalunya”.

Pla integral del poble gitano

A través de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària, el Departament de Benestar Social i Família treballa en base d’un Pla integral del poble gitano, que marca quatre grans eixos d’actuació.

A través d'aquest s'impulsen un total de 106 actuacions incloses en 16 àmbits de treball: acció social i ciutadania, comerç, cultura, dones i polítiques de gènere, educació, esport, habitatge, política lingüística, justícia, participació, joventut, rehabilitació de nuclis antics, salut, seguretat pública, sostenibilitat i treball.
 
Algunes de les actuacions més rellevants són la promoció de projectes de mediació sociocultural als municipis, la recuperació de la llengua romaní, la inclusió de la cultura gitana al currículum educatiu, les accions de suport per incorporar les persones gitanes als circuits per a l'accés als serveis generals per a la ciutadania, la coordinació interdepartamental entorn el col·lectiu de persones gitanes d'origen immigrant o la mediació civicocomunitària.