Posposada la declaració del detingut pel crim de Blanes per manca d'intèrpret

L'home parla tagàlog

El jutjat d'instrucció número 4 de Blanes ha decidit posposar el passi a disposició judicial del detingut pel crim del fillol del rector de Riells i Viabrea, un jove de 23 anys, que va succeir aquest passat dijous. En principi, l'home - de 44 anys i d'origen filipí- havia de declarar aquest diumenge a les onze del matí i havia explicat al seu advocat que es veia capaç de fer-ho en llengua espanyola.

El detingut parla tagàlog, espanyol i una mica d'anglès. No obstant això, un cop ha estat davant del jutge s'ha negat a declarar i ha demanat un intèrpret de tagàlog. No ha estat possible localitzar un traductor i, per això, s'ha decidit posposar la declaració fins demà dilluns a les cinc de la tarda. L'advocat del detingut, Horacio Carlos Airaudo, ha explicat que, en principi, estava previst que l'acusat passés a disposició judicial aquest diumenge a les 11 del matí. El detingut, un home de 44 anys i d'origen filipí, li havia explicat al seu advocat que es veia capaç de declarar en espanyol. Segons ha explicat l'advocat, el detingut li havia confirmat que "podia entendre un 70%" del que es deia en espanyol. L'home parla tagal o tagàlog - una de les llengües que es parlen a Filipines- espanyol i una mica d'anglès.

No obstant això, un cop ha estat davant del jutge, el detingut s'ha negat a declarar si no hi havia un intèrpret que pogués traduir les seves paraules del tagàlog a l'espanyol i així entendre totalment tot el que se li deia. Davant la impossibilitat de trobar un intèrpret que pogués traduir tot el procés, el jutjat ha decidit prorrogar la seva detenció i posposar el seu passi a disposició judicial fins demà a les cinc de la tarda. El detingut està acusat d'homicidi.

Els fets es remunten a la tarda del dijous passat quan el detingut es va presentar a casa del rector de Riells i Viabre, Jaume Reixach. Segons ha explicat el mateix capellà, l'home duia una bossa blanca de plàstic a les mans d'on va treure un ganivet de grans dimensions. En aquell moment, el mossèn es trobava a l'interior de casa seva amb el seu fillol, un jove de 23 anys d'origen brasiler. El capellà - en veure el ganivet- va intentar tancar la porta amb el peu però el detingut, que tenia més força, va aconseguir obrir-la. Llavors, el fillol del rector va intentar defensar el mossèn mentre que el capellà sortia de casa corrents per les escales i anava a demanar auxili. El rector assegura que mentre estava al bar del costat de casa seva intentant comunicar-se amb emergències i els Mossos d'Esquadra, va veure com el detingut sortia de l'edifici.

El mossèn, acompanyat de un client del bar i de diversos veïns, van accedir a l'immoble on van trobar el cos sense vida del fillol del rector. En principi, la víctima presentava entre dues o tres ganivetades al tòrax. Una hora més tard dels fets, els Mossos d'Esquadra van detenir l'acusat mentre caminava ensangonat per un carrer de Blanes. Sembla ser que l'home estaria "delirant" i barrejant paraules de la seva llengua materna, l'espanyol i l'anglès.

Reixach va explicar que coneixia a l'agressor des de fa més de 20 anys, que una ocasió havia intentat escanyar-lo i que, últimament, s'havia quedat sord d'una orella i li explicava que acostumava a sentir veus dels seus germans filipins.