Segueix la guerra mediàtica entre la Generalitat i la PAH Girona

La plataforma considera que el Govern "manipula" la situació i crea una "guerra comunicativa"

La PAH de Girona ha llançat dures crítiques en contra les paraules que aquest dimecres el secretari d'Habitatge, Carles Sala, va dir sobre el bloc de Salt on acusava la plataforma de "bloquejar" les negociacions i "instrumentalitzant" la negociació amb afany "propagandístic". "Són ells qui manipulen la situació en contra nostra, qui tenen el poder i el pressupost per fer aquesta guerra comunicativa que nosaltres no tenim capacitat, nosaltres anem amb una sabata i una espardenya", ha assegurat la portaveu de l'entitat, Marta Afuera.

De moment, diverses famílies ja han començat a transportar les seves pertinences cap als nous habitatges tot i que continuaran dormint al bloc durant els propers dies. Segons va explicar la portaveu de la PAH de Girona, aquest dijous a les deu del matí, vencia el termini que la Generalitat havia posat a les 15 famílies que viuen al bloc de Salt per abandonar l'edifici.

Des d'un principi, el secretari d'Habitatge, Carles Sala, va comentar que aquest acord s'havia pres verbalment i que, en cap moment, es va posar per escrit durant les negociacions que es mantenen des de fa setmanes entre la Generalitat, el Departament d'Habitatge, la PAH de Girona i les famílies afectades. D'altra banda, el passat dimecres 27 de novembre va vèncer també el termini fixat pel jutjat d'instrucció número 3 de Girona per al desallotjament de l'edifici.

Fins ara, segons la informació facilitada per l'entitat, només s'han signat cinc adjudicacions de pisos. Des de la plataforma continuen denunciant que els contractes que ofereix la Generalitat tenen "clàusules abusives intolerables". En concret, aquest mateix dijous, la PAH de Girona ha exposat el cas de la Yabu, una dona amb un fill de sis anys que viu al bloc de Salt i a la qual aquest mateix dijous al matí li han ofert un habitatge al carrer Doctor Ferran de Salt, a deu minuts a peu del bloc. 

"Fa dos mesos que coneixen el seu cas i ara li ofereixen un pis que està en reformes, que el sistema elèctric no funciona i les persianes no es poden pujar", ha detallat Afuera. "Em van dir que ja hauria d'estar arreglat però primer vull veure el contracte que m'ofereixen i llavors ja decidiré si firmo o no", ha valorat la Yabu.

Els primers trasllats

Des de la plataforma tenen clar que continuaran resistint fins que es trobi una solució per a totes les famílies. De moment, diversos inquilins ja han començat a traslladar mobles i altres pertinences cap als nous habitatges de lloguer social que els han ofert. No obstant això, les 15 famílies han decidit continuar dormint al bloc de Salt per "mantenir la pressió". Durant el proper cap de setmana, la plataforma farà una reunió formal amb totes les famílies per conèixer què han decidit, què volen fer i, posteriorment, el proper dilluns faran una roda de premsa per donar a conèixer "els propers passos" de l'entitat. "Cada família, una per una, explicarà què vol fer", ha afegit Afuera.

De moment, els activistes tenen clar que hi ha "un risc mitjà" que siguin desallotjats en els propers dies però esperen que els Mossos no entrin al bloc fins que no s'hagin acabat les negociacions. "Nosaltres no estem tancats a seguir parlant amb la Generalitat però aquesta tarda anirem al Parlament perquè la societat entengui que la lluita pel dret a l'habitatge és una lluita clau i tenim clar que continuarem donant les nostres passes, el nostre camí", ha explicat Afuera. 

En aquest sentit, la portaveu també ha carregat contra els polítics que votaran i decidiran sobre la necessitat que la Generalitat demani a la Sareb que els blocs i pisos buits de Girona i Salt siguin destinats a lloguer social. "La majoria de parlamentaris desconeixen la situació real que hi ha al bloc de Salt, només ho saben pels mitjans i durant els últims dies ja veiem la distorsió que es fa des dels mitjans de comunicació; parlaran d'una realitat que no han tingut ni la dignitat de venir i conèixer-la", ha lamentat Afuera.

Per això, des de l'entitat esperen que hi hagi "un debat profund" sobre el dret a l'habitatge i com els fons d'inversió "voltors i especuladors" que estan intentant adquirir els habitatges socials. Des de la plataforma denuncien que la Generalitat amb les seves polítiques i contractes de cessió d'ús que ofereix per a realitzar el reallotjament de famílies desnonades està "alimentant" aquest sistema. "Esperem que des del govern del PP i CiU això no es permeti perquè seria espoliar al poble, seria alta traïció perquè ens estarien venent", ha exclamat la portaveu del moviment gironí.

Finalment, Afuera també ha valorat les paraules que aquest dimecres va realitzar el secretari d'Habitatge, Carles Sala, on apuntava que la PAH de Girona estava "instrumentalitzant" la negociació del bloc de Salt amb "afany propagandístic". "Són ells qui tenen els fins propagandístics, tot l'equip de govern de CiU és qui manipula la situació, qui té la capacitat per poder comunicar i fer aquesta guerra comunicativa, nosaltres no tenim ni ordinadors, no tenim res, anem amb una sabata i una espardenya", ha assegurat Afuera. "Si ell considera que fins propagandístics són cinc anys de lluita contra processos de desnonament, de trobar gent tirada o acumulada a pisos", s'ha preguntat irònicament.

En aquest sentit, Afuera ha conclòs la roda de premsa que s'ha fet davant mateix del bloc de Salt afirmant que és "molt complicat refiar-se" de l'administració i de les seves gestions perquè "no estan fent els processos de forma professional", ha conclòs.