L’Ajuntament de Girona participa a les Jornades Teatre i Municipi

Carles Puigdemont assegura que cal “fomentar la creació per sobre de la construcció”

L’alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha participat en la inauguració oficial de les Jornades Teatre i Municipi, que tenen lloc avui i demà al Teatre Alegria de Terrassa, seu de l’Institut del Teatre a la ciutat vallesana. Carles Puigdemont hi ha participat com a representant de l’Associació Catalana de Municipis –i president de la Comissió de Cultura i Llengua d’aquesta associació– i com a alcalde de Girona. L’objectiu de la trobada és fer una reflexió al voltant del paper que juguen els equipaments escènics i musicals en els municipis de Catalunya. Les Jornades estan organitzades per l’Institut de Teatre en el marc de les activitats commemoratives del centenari de la seva fundació.

“Més enllà dels problemes i les estretors actuals, cal mirar el futur i establir unes bases més sòlides que les que hi ha ara, no en els equipaments materials, que això ja hi és, sinó en els immaterials. El gran desafiament del món local és fomentar la creació per sobre de la construcció”, ha subratllat l’alcalde Carles Puigdemont durant la seva intervenció. L’alcalde de Girona també ha remarcat que és imprescindible “la col·laboració i la cooperació dels diferents agents” per fer front als desafiaments que es plantegin en l’àmbit cultural i ha assenyalat que el paper “determinant” que juga el món local en les polítiques públiques culturals que es porten a terme, ja que els municipis són “el primer actor en inversió de recursos que fan possible les polítiques culturals del país”.

Les Jornades reuniran durant dos dies especialistes del sector per avaluar la funció dels equipaments escènics catalans en el context actual. Després de la inauguració oficial, ha tingut lloc la presentació d’un informe sobre la situació actual dels espais teatrals municipals a Catalunya, elaborat per Eduard Miralles, i, durant la jornada d’avui i de demà, s’abordaran els aspectes socials, econòmics i culturals de la gestió dels espais escènics, dividits en tres sessions.

El director artístic del festival Temporada Alta, Salvador Sunyer, intervindrà com a ponent aquesta tarda en la sessió dedicada a “Gestió i finançament”, que obrirà el vicepresident per a l’Expansió de l’empresa Focus, Xavier Marcé, amb la conferència “La gestió dels teatres municipals. Una mirada autocrítica”. El professor d’ESADE, José María Álvarez de Lara; el professor de gestió cultural de la Universitat de Lausana, Xavier Castañer, i el director del Palau de la Música Catalana, Joan Oller, completaran les ponències d’aquest apartat.

Aquestes jornades es tancaran demà a la tarda amb la celebració del Fòrum del Sistema Públic d’Equipaments Escènics i Musicals de Catalunya (SPEEM), convocat per la Direcció General de Creació i Empreses Culturals de la Generalitat de Catalunya. El fòrum es presenta com un espai de trobada, participació i debat dels responsables i programadors dels teatres i auditoris adherits al sistema, en total 170 espais de 119 municipis catalans. Les conclusions del Fòrum servir per orientar les polítiques del Departament de Cultura en matèria de promoció i suport a les arts escèniques i la música arreu de Catalunya.