La Fundació Tutelar de Girona demana denunciar sospites d'abús a persones vulnerables

L'entitat té actualment 637 usuaris al seu càrrec

Amb motiu del Dia Mundial de les Persones amb Discapacitat que se celebrarà demà, la Fundació Tutelar de les Comarques Gironines ha volgut posar l'accent en el repte social de denunciar qualsevol sospita d'abús a persones vulnerables, com ara malalts mentals, persones amb discapacitat intel·lectual o persones que pateixen patologies relacionades amb l'envelliment.

Segons aquesta entitat, "l'entorn de la persona discapacitada, ja sigui el veïnat, el comerç on fa la compra o l'oficina bancària d'on és client són cabdals per detectar situacions de risc". La fundació té actualment 637 usuaris al seu càrrec, dels quals un 30% presenten una discapacitat intel·lectual.

Les persones amb discapacitat intel·lectual poden necessitar d'un acompanyament per desenvolupar-se en societat. Fins i tot aquelles que són més autònomes poden ser objecte d'abusos per part de tercers, sense escrúpols, que aprofiten la seva vulnerabilitat, ja que es poden manipular fàcilment. La Fundació Tutelar de les Comarques Gironines subratlla que l'entorn de la persona discapacitada és cabdal a l'hora de denunciar un possible abús o detectar situacions de risc i per això consideren que cal conscienciar a la societat d'aquest fet.

Precisament, l'entitat organitza aquest dimarts un taller que porta per nom 'El repte social: protegir les persones en situació de vulnerabilitat', on es treballaran diferents aspectes. D'una banda, les especificitats de protecció de les persones amb intel·ligència límit; la recerca d'una major qualitat de vida en l'atenció de persones amb una discapacitat intel·lectual més profunda; els reptes de suport a les famílies per a la planificació del futur dels usuaris i finalment, la promoció de l'autonomia en la presa de decisions d'aquestes persones per tal que puguin desenvolupar la seva personalitat.

La Fundació Tutelar de les Comarques Gironines es dedica a la protecció legal i l'atenció social de persones que pateixen malalties mentals, malalties relacionades amb l'envelliment i de persones amb discapacitat intel·lectual. Actualment està al càrrec d'un total de 637 persones, de les quals un 30% són persones que pateixen una discapacitat intel·lectual.

D'aquest global, un 18% responen a perfil de diagnòstic únic (disfunció funcional) i el 12% són persones amb una patologia dual (discapacitat intel·lectual i malaltia mental). De total de persones protegides amb discapacitat intel·lectual, un 14% viu en residències especialitzades (persones amb discapacitat profunda) i un 16% viu a la comunitat de forma normalitzada, ja sigui amb la família o parella, o en una llar o un pis protegit, i solen assistir a centres de dia o treballen normalment en un centre de treball protegit.