La tramuntana deixa sense ingressos els pescadors de Llançà

La Confraria de Pescadors calcula que ha deixat d'ingressar entre 7.000 i 8.000 euros

Els pescadors de gamba de Palamós i Roses va donar a conèixer aquesta setmana passada que el temporal i la tramuntanada de les darreres setmanes els havia perjudicat greument provocant unes pèrdues d'uns 10.000 euros. Ara, els pescadors de Llançà - que mantenen la marca de qualitat Escamarlà de Llançà- també han fet càlculs i ressalten que el mal temps i el vent ha provocat que deixin d'ingressar entre uns 7.000 o 8.000 euros.

El patró major de la Confraria de Pescadors de Llançà, Antoni Negre, subratlla que durant els darrers 20 dies, les 10 barques d'arrossegament només n'han pogut sortir dos a mar. "Això ens farà trontollar el pressupost de l'any de confraria", ha lamentat Negre.

El president i patró major de la Confraria de Pescadors de Llançà ha explicat que és "complicat" valorar les pèrdues que el temporal de tramuntana i la mala mar ha causat durant les darreres setmanes a l'agrupació però que, en principi, podrien rodar els 7.000 o 8.000 euros. Normalment, en un dia, els vaixells que formen part de la confraria poden arribar a cobrar entre 800 o 3.000 euros. Tot depèn de les dimensions de l'embarcació, la classe i el peix que hagi obtingut.

"Des del 8 de novembre la gran majoria de les embarcacions no han pogut sortir a la mar, en 20 dies els vaixells només han pogut sortir dos dies", ha assenyalat. La Confraria de Pescadors de Llançà compta amb unes deu barques d'arrossegament, set de palangre i altres embarcacions de petites dimensions. "Les úniques barques que han pogut sortir han estat les d'arrossegament i només dos dies. Pel que fa a les de palangre no han pogut anar a mar ni un sol cop durant tot aquest temps", ha apuntat Negre. Pel que fa a la captura d'escamarlans, un dels productes clau a Llançà, les xifres no han estat tant dolentes.

"Encara no tenim dades de com ha anat tota la temporada però els escamarlans diem que són un peix de primavera, s'agafa més els mesos de primavera i estiu perquè a l'hivern els animalons s'enterren uns 80 centímetres sota la sorra i no se'n troba massa", ha explicat el patró major. Durant aquests dies de tramuntana només una embarcació va sortir a mar i va retornar amb cinc "cubetes" amb escamarlans petits, mitjans i grans.

L'any passat va néixer a Llançà la marca registrada Escamarlà de Llançà, un distintiu que busca donar prestigi a aquest producte i aportar un valor afegit a la pesca del Cap de Creus. Des d'un principi, l'objectiu de la Confraria de Pescadors de Llançà - l'associació que va iniciar el projecte i que va estar tres anys tramitant la creació de la marca - era convertir aquest crustaci en un revulsiu per a la pesca de la zona. L'any 2011 la confraria ja va vendre 18 tones d'escamarlà.

"Optimisme"

"Aquestes pèrdues són importants perquè ens afectaran molt al pressupost de la Confraria, fins ara el portàvem equilibrat però el farà trontollar", ha explicat el patró major. Negre ha ressaltat que cada embarcació és una empresa i "tot i que no entrin diners, les despeses corren igual", ha assenyalat. "El que té que pagar la hipoteca no ho podrà fer si només compta amb aquest treball i els mals resultats que ha obtingut aquestes setmanes", ha afegit. Tot i això, des de la Confraria no volen perdre l'esperança, mantenen l'optimisme i esperen que durant aquesta setmana hi hagi un canvi de temps i s'aturi el fort vent. "En aquesta zona depenem molt del temps, estem habituats a que normalment passin coses així però creiem que aquest temporal ja s'està acabant", ha conclòs.