La PAH de Girona anuncia que les negociacions amb la Generalitat avancen

La plataforma vol donar continuïtat al sistema de Salt perquè es converteixi en un model

Dimecres passat va vèncer el termini fixat pel jutjat d'instrucció número 3 de Girona per al desallotjament del bloc ocupat de Salt (Gironès). Tot i això, 15 famílies - 20 adults i 18 menors- continuen vivint en aquest espai.

En un principi, la Generalitat va oferir reallotjar a cinc famílies però la PAH de Girona es va negar i, aquest diumenge, aprofitat la celebració d'una festa de germanor, l'entitat ha donat a conèixer que les negociacions amb la Generalitat "van per bon camí" i és possible que es trobi una solució per a totes les famílies afectades.

Està previst que dimarts, la Generalitat emeti un comunicat resumint la situació del bloc. "Ha valgut la pena aguantar", ha explicat Marta Afuera.

Aquest diumenge, més de cinquanta persones relacionades amb la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) de Girona i membres de les famílies que viuen al bloc ocupat de Salt han celebrat una festa de caire "més íntim" al bloc situat en aquesta localitat del Gironès. La jornada ha començat al voltant de l'una del migdia amb el sons afro-cubans de Jaqueline i Obam i ha seguit amb un dinar de germanor. La trobada que portava per nom 'Gota a gota... fem mar!' ha volgut commemorar els mesos de "lluita" que han realitzat les famílies i la plataforma.

Aprofitant el bon ambient que es respira dins del bloc, la portaveu de la PAH de Girona Marta Afuera, ha volgut donar a conèixer una altra bona notícia. Segons la portaveu, les negociacions que manté l'entitat amb la Generalitat i el Departament d'Habitatge per reallotjar les 15 famílies que viuen al bloc van "per bon camí". En concret, Afuera ha explicat que, a diferència del que s'havia planificat en un principi, les administracions públiques estan treballant per trobar un habitatge de lloguer social per a totes les famílies del bloc.

"Això s'ha de concretar en un document escrit que la Generalitat emetrà el proper dimarts però ha valgut molt la pena aguantar aquests mesos, amb la pressió del desallotjament", ha explicat Afuera. I és que la bona sintonia i el bon ambient és una la tònica que impera dins de l'edifici. "Les famílies es troben en un clima agredolç, per una banda estan molt contentes pel camí que ha aconseguit la lluita de l'entitat però també els entristeix la possibilitat d'acabar separades", ha afegit.

La portaveu ha assegurat que "veu molt difícil" que els Mossos d'Esquadra es presentin al bloc i facin fora a les famílies. "No sabem res del cert, esperem que no hi hagi la intervenció de la policia però creiem que en aquests moments que hi ha la negociació i que tot avança positivament és complicat que es tiri endavant el desallotjament", ha apuntat. Afuera també ha assegurat que des de l'entitat tenen clar que el reallotjament de les famílies és només un punt i seguit per a la plataforma.

"Volem donar continuïtat al nostre projecte, que el que s'ha aconseguit a Salt sigui un embrió, un model", ha assegurat. Segons ha descrit Afuera, la Generalitat ha fet marxa endarrere amb els contractes de sessió d'ús que havia ofert a les famílies del bloc de Salt i s'ha establert un protocol de mediació entre les administracions públiques i la plataforma. "No podem donar més detalls perquè durant aquesta setmana continuarem fent reunions però la Generalitat ha assumit que cal una solució global", ha assenyalat.

En principi, el proper dijous, la PAH de Girona es desplaçarà fins al Parlament de la Generalitat, tal i com tenien previst, per fer més pressió durant la proposició que la Sareb optmitizi els seus blocs de pisos buit per a lloguer social. Actualment, al bloc de Salt viuen 38 persones - 20 adults i 18 menors- de diverses procedències i ètnies. "Hi ha persones marroquines, sud-americanes, espanyoles, gambianes i hem estat capaços de fer un canvi de model i de vida real", ha assegurat Afuera.