La direcció d'ERC proposa el filòsof Josep Maria Terricabras com a candidat a les europees

Es tracta d'una decisió que no tanca la porta a una candidatura conjunta amb SI, la CUP i Bildu

El filòsof gironí, Josep Maria Terricabras ha estat escollit per la direcció d'ERC per liderar la candidatura a les eleccions europees. Segons han confirmat fonts del partit, Oriol Junqueras ha comunicat aquest dissabte a l'executiva de la formació el nom de Terricabras per encapçalar la llista d'Esquerra als comicis europeus del proper mes de maig.

Es tracta d'una proposta que no tanca la porta a una possible gran candidatura conjunta amb SI, la CUP, Bildu i algun partit gallec. Catedràtic de Filosofia a la UdG, Terricabras és independent però vinculat a l'òrbita d'ERC ja que a les últimes eleccions catalanes va tancar la llista de la formació a la demarcació de Girona.

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ho ha proposat formalment al Consell Nacional que celebra la formació aquest dissabte, després que la candidatura de Terricabras hagi rebut el suport unànime en la reunió de la direcció nacional del partit. El reglament preveu un procés de primàries si es presentés un altre candidat. La proposta, però, s'ha rebut d'entrada amb aplaudiments entre els consellers nacionals.

Rovira ha defensat Terricabras com el candidat "del país i per al país a Europa", que es postula a favor de la "causa" de la indendència de Catalunya i que està "disposat a assumir el compromís" que requereix ser veu del procés en un moment "tan històric i excepcional".

Rovira ha reclamat que es defensi "el dret a vot a cada racó del país, a nivell internacional i també a Europa". La número 2 dels republicans creu que Terricabras respon a aquest perfil, i assegura que, entre d'altres, es farà sentir perquè té "ple reconeixement" a Brussel·les. Segons la secretària general, Terricabras afronta la candidatura a les eleccions europees del maig de 2014 amb "coratge, il·lusió i esperança".

Josep Maria Terricabras (Calella, 1946) és filòsof i catedràtic de Filosofia de la Universitat de Girona (UdG). Dirigeix també la Càtedra Ferrater Mora i és membre de l'Institut d'Estudis Catalans. Terricabras havia declinat la proposta d'encapçalar la candidatura d'ERC per Girona a les darreres eleccions del 25 de novembre a la Generalitat per un problema de salut derivat d'un accident de trànsit. Finalment van tancar la llista gironina de forma simbòlica.

Una consulta "clara" i sense "marejar la perdiu"

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, durant la seva intervenció al Consell Nacional, també ha aprofitat per reclamar un "acord polític" per posar data i pregunta i per tant "fer creïble" el procés a ulls dels ciutadans. També ha advertit a les "elits polítiques i econòmiques que vulguin complicar-ho, marejar la perdiu o embolicar la troca" que "s'equivocaran" si es mantenen al marge de la ciutadania.

Per tot plegat ha reiterat que Esquerra vol "fer-ho fàcil" i aposta per una pregunta "senzilla, clara i sense confusions" i "amb una resposta explícita". Ha posat per exemple les propostes del Consell de la Transició Nacional, la d'Escòcia o la de l'ANC, que tenen per resposta "sí o no".