Tallen l'N-II a la Jonquera en un acte contra la prostitució

L'acció transfronterera, amb la participació de 100 persones, s'ha realitzat paral·lelament a Ayamonte, a Andalusia

Un centenar de persones s'han reunit aquest dissabte a la Jonquera (Alt Empordà) en una acció tranfronterera per denunciar el tràfic de dones, menors i l'explotació sexual. Aquesta mobilització, organitzada pel Moviment Democràtic de Dones, s'ha realitzat paral·lelament al poble d'Ayamonte, a Andalusia. L'acte s'ha basat en un dinar de germanor, la lectura de diversos manifestos i un tall simbòlic de la circulació de l'N-II al seu pas per aquest municipi de l'Alt Empordà.

Aquesta mobilització ha estat el tret de sortida d'una campanya que s'allargarà fins al proper octubre i vol denunciar aquesta "xacra" social, fer visible aquesta problemàtica i demanar als governs que ho aturin. Aquesta mobilització s'ha realitzat al mateix temps en dos punts diferents. D'una banda, un centenar de persones s'han desplaçat fins a La Jonquera per denunciar aquesta "xacra social" tot tallant l'N-II al seu pas per aquest municipi de l'Alt Empordà.

A grans trets, unes 40 entitats de les comarques gironines han donat suport a aquesta acció reivindicativa. Paral·lelament, a Ayamonte, desenes de persones també s'han reunit aquest migdia al Pont Internacional del Guadiana per mostrar el seu rebuig a una problemàtica que afecta tot l'Estat i que, segons el Moviment Democràtic de Dones, cada cop "va més en augment".

Les dues accions transfronteres han simbolitzat el tret de sortida a una campanya que l'associació realitzarà durant tot aquest any arreu de l'Estat i que s'allargarà fins el proper mes d'octubre per intentar que les administracions locals, estatals o europees prenguin mesures per aturar el tràfic i l'explotació de dones i menors d'edat. Segons ha explicat la portaveu del Moviment Democràtic de Dones, Cristina Simó, el tràfic humà és la segona activitat econòmica il·legal "més lucrativa" a nivell mundial - després del tràfic de drogues- i anualment mou uns 32.0000 milions de dòlars. "El que volem amb aquesta acció que hem fet a dos punts que uneixen Espanya amb Portugal i França, és visibilitzar aquest problema, donar-ho a conèixer i que les administracions prenguin mesures perquè cal combatre-ho el més aviat possible", ha assegurat Simó.

Des del Moviment Democràtic de Dones reclamen a les administracions que tirin endavant una legislació efectiva que permeti lluitar contra aquesta problemàtica que a Europa - segons dades de Nacions Unides- ja ha deixat més de 140.000 víctimes. A més, també demanen que s'ofereixi suport jurídic, ajuda assistencial, formació professional i accés als serveis socials a les víctimes d'aquestes situacions. "Ens trobem que el problema ja el tenim a casa, és molt difícil combatre les xarxes que es lucren amb el tràfic de dones però cal posar-hi empeny i recursos perquè se'n puguin sortir", ha assenyalat Simó. En principi, les activistes volien instal·lar les parades informatives al Parc d'en Lloberas de La Jonquera però el mal temps d'aquest dissabte ha fet s'haguessin de traslladar fins a la zona esportiva.