Els deu Centres de Distribució d'Aliments de la demarcació de Girona han atès a 20.000 persones durant aquest 2013, uns 9.000 nuclis familiars. Aquest divendres, el Departament de Benestar Social i Família, la Diputació de Girona, la Fundació Privada Banc d'Aliments de les comarques de Girona, Càritas de Girona i l'Obra Social 'la Caixa' han signat un conveni de col·laboració mitjançant el qual invertiran 1,2 MEUR en aquests economats. La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha assegurat que espera que l'acord esdevingui un "marc de compromís" entre les institucions i serveixi per "dignificar, integrar i normalitzar" el fet de distribuir aliments als més necessitats.
Durant aquest 2013, el Banc d'Aliments de les comarques de Girona haurà lliurat 2 milions de quilos d'aliments entre unes 112 entitats benèfiques de la demarcació. En total, l'institució dóna suport o ajuda a unes 40.000 persones, la meitat d'elles - unes 20.000- mitjançant els Centres de Distribució d'Aliments de les comarques gironines. "Encara queden les dades del mes de novembre i desembre però creiem que aquest any superarem en escreix els 600.000 o 700.000 quilos d'aliments repartits directament des del Centres de Distribució d'Aliments", ha explicat el president de la Fundació Banc dels Aliments de les comarques de Girona, Frederic Gómez. El 2012, els centres donaven ajuda a unes 6.000 unitats familiars, una xifra que aquest 2013 ja ha ascendit fins a les 9.000 unitats.
Davant d'aquests números i les necessitats creixents dels sectors més desafavorits de la societat, aquest divendres el Departament de Benestar Social i Família, la Diputació de Girona, la Fundació Privada Banc d'Aliments de les comarques de Girona, l'Obra Social 'la Caixa' i Càritas Diocesana de Girona han signat un conveni per garantir el futur d'aquests economats i impulsar-los. En total, el conveni que s'ha firmat a cinc bandes, invertirà 1.288.000 euros en aquests deu economats de les comarques gironines.
En concret, el Departament de Benestar Social i Família aportarà 74.000 euros, la Diputació de Girona uns 100.000 euros, l'Obra Social de 'la Caixa' uns 18.000 euros, la Fundació Privada Banc dels Aliments de les comarques de Girona lliurarà uns 900.000 euros en aliments i espècies donats per diverses empreses alimentàries i Càritas Diocesana de Girona hi destina 30.000 euros i una aportació de 166.000 euros en aliments. Actualment ja existeixen deu centres situats a Girona, Salt, Figueres, Lloret de Mar, Palamós, Olot, Palafrugell, Banyoles, Torroella de Montgrí i Roses.
A aquestes xifres també se sumaran les aportacions que realitzen els diversos ajuntaments on hi ha els economats a través de convenis amb l'entitat gestora - Càritas Diocesana de Girona- i que ascendeixen fins a 1,6 MEUR. En total, els deu centres disposaran d'un pressupost d'uns 3 MEUR. L'objectiu del conveni - que s'ha firmat aquest divendres a la sala Carles Rahola de la seu de la Generalitat- és mantenir els serveis, ampliar el sistema de cobertura i consolidar el treball en xarxa entre les diverses administracions i entitats relacionades amb aquest àmbit. A més, el projecte també vol implicar els usuaris dels Centres de Distribució d'Aliments perquè afrontin de forma autònoma i responsable la situació sociofamiliar fomentant l'adquisició d'hàbits saludables, l'estalvi familiar i el consum responsable. D'altra banda, també es volen establir quotes de contribució en funció de la capacitat econòmica de cada persona.
"No només és important l'eficàcia de la distribució o que les famílies pugin elaborar el seu propi cistell sinó que els centres estan fent una tasca de dignificar l'entrega d'aliments a les persones", ha subratllat Gómez. D'altra banda, el bisbe de Girona i president de Càritas, Francesc Pardo, ha ressaltat que, en aquests moments de dificultats, és necessari "sumar" a favor dels més vulnerables. "Podem fer front a les coses si sumem", ha insistit. Actualment, uns 200 voluntaris de Càritas col·laboren en donant suport en aquests economats.
"La nostra principal preocupació és pel 2014, no tenim cap 'Marató per la pobresa' i preveiem que la donació d'aliments anirà a la baixa així que cal que tots plegats fem un esforç per continuar el projecte", ha afegit. Segons Pardo, el model de Centres de Distribució d'Aliments que hi ha a les comarques gironines ja és un "referent" a tot Catalunya i desperta interès arreu de l'Estat.
Finalment, la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha explicat que el conveni signat a cinc bandes aquest divendres ha de ser un "marc de compromís entre les institucions que hi participen". "L'acord ha de significar un impuls per aquests petits supermercats, busca la dignificació i normalització de la distribució d'aliments, la corresponsabilitat de les persones i ha de cerca la màxima normalització d'aquesta situació", ha subratllat.
La consellera ha explicat que actualment "calen" aliances estratègiques per combatre la pobresa. "Les taxes i dades sobre la pobresa dels últims anys a Catalunya no són acceptables i el 2014 torna a ser un any on hi hauran estretors però per això cal fer una aposta decisiva que sumi organismes públics, ajuntaments, empreses i entitats del tercer sector, aquest és el bon camí", ha conclòs.
L'acte ha comptat amb la presència del president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, el director territorial a Catalunya de 'la Caixa', Jaume Masana, i el delegat del Govern a Girona, Eudald Casadesús, entre d'altres autoritats.