Els ecologistes demanen no baixar la guàrdia amb les prospeccions a la costa

La plataforma que uneix més de vint entitats del territori ha organitzat una taula informativa

La plataforma Aturem les prospeccions a la costa catalana, que aplega més de vint entitats i associacions del territori, demana no abaixar la guàrdia davant els dos projectes que actualment hi ha en tramitació per buscar hidrocarburs al fons marí. Després de l'alarma que va ocasionar el 'fracking' amb el projecte Castor al capdavant, entitats ecologistes insisteixen en els perills de buscar reserves de gas i petroli al mar perquè s'utilitzen tècniques que poden afectar la fauna i flora de la zona.

El que es fa és fer explotar unes bombes d'aire comprimit que emeten unes ones sonores al mar que poden arribar a 2.000 quilòmetres de distància, segons denuncia Bàrbara Schmitt, portaveu de l'IAEDEN. Des de fa un any que la plataforma ve denunciant els riscos d'aquestes prospeccions a la costa catalana que actualment es troben en tramitació. Es tracta del projecte "Campanya sísmica en àrees lliures del Golf de lleó, enfront de les costes de Catalunya i Balears" de l'empresa Seabird Exploration FZLCC que engloba una extensa àrea entre Menora i aigües nacionals franceses, i del projecte de l'empresa Capricorn Spain Limited que ha sol·licitat permisos per buscar hidrocarburs a la costa catalana.

En el moment de presentar les al·legacions als dos projectes, la plataforma ja va mostrar la seva oposició en considerar que no reunien les normatives espanyoles i europees de protecció del medi marí, alhora que s'incomplia la llei estatal d'hidrocarburs per superar la superfície màxima autoritzada. A més a més, denuncien que les pràctiques per buscar les reserves d'hidrocarburs poden tenir "greus afectacions" a la fauna i flora marina, amenaçant també a activitats com la pesca.

Segons explica Bàrbara Schmitt, que és portaveu de la plataforma IAEDEN-Salvem l'Empordà, les tècniques per sondejar el fons marí consisteixen en fer explotar unes bombes d'aire comprimit que emeten unes ones sonores que poden arribar a 2.000 quilòmetres de distància, una pràctica que pot afectar a animals sensibles com ara els cetacis.

La plataforma també confia que la Unió Europea es posicioni en contra d'aquestes pràctiques. L'European Environemental Bureau ja s'ha interessat per la qüestió ja que no només afecta a la costa catalana sinó a tot el mediterrani. "Esperem que siguin proteccionistes envers el medi natural", afegeix Schmitt.

Debat al Congrés d'Energia de Catalunya

En un moment en què el 'fracking' ha quedat aturat a Catalunya, arran de la crisi amb el magatzem de gas Castor a les Terres de l'Ebre, els ecologistes han volgut recordar l'amenaça d'aquests dos altres projectes per inspeccionar el fons marí durant el Congrés d'Energia a Catalunya, que s'està celebrant aquesta setmana a diferents punts del país. Aquest dijous, s'ha organitzat una jornada a la Facultat de Ciències de la Universitat de Girona, on s'ha debatut sobre el present i futur energètic del país i s'ha aprofitat per organitzar una taula informativa sobre les prospeccions a la costa catalana.

Alguns experts consideren que l'oposició a aquestes prospeccions és massa prematura, perquè encara no se sap si hi ha o no reserves que facin viable la seva explotació. Així ho creu Mariano Marzo, catedràtic d'estratigrafia de la Facultat de Geologia de la UAB: "L'obtenció de dades sísmiques és un pas molt previ a qualsevol prospecció; la indústria del petroli vol començar a agafar dades del subsòl i això no permet deduir si hi haurà riscos futurs de cara a la seva possible explotació". Per Marzo, el que és més important és que hi hagi transparència i control durant tot el procés, per tal de garantir el compliment del marc legal amb les tècniques utilitzades així com la informació suficient a la població perquè es pugui generar un debat real. També ha volgut remarcar que aquestes tècniques no tenen res a veure amb el 'fracking'.