Malestar entre la comunitat eclesiàstica pel caganer de la Moreneta

Els bisbes catalans ho consideren una falta de respecte

Polèmica amb la comercialització de la Mare de Déu de Montserrat convertida en una de les figures més populars del pessebre com és el caganer. Es tracta d'una iniciativa d'una empresa de Torroella de Montgrí (Baix Empordà), Caganer.com, que cada Nadal incorpora nous personatges públics i que aquest any ha escollit la Moreneta, juntament amb d'altres com el papa Francesc o el president Tarradellas.

La secretaria de la Conferència Episcopal Tarraconense, que engloba els bisbes de les deu diòcesis de Catalunya, ha criticat la iniciativa tot dient que és una "falta de respecte" cap al símbol religiós que representa. En un comunicat emès aquest dimarts, els bisbes "lamenten profundamente que s'utilitzi la imatge de la Mare de Déu de Montserrat, patrona principal de Catalunya, com a element grotesc de les figures del pessebre".

Ho valoren com una "falta de respecte" cap a un símbol religiós "molt estimat" per tots els fidels catòlics del país que, al seu entendre, "no té cap justificació possible", ja que "fereix" els sentiments dels cristians i "de tota persona amb sensibilitat religiosa i educación". No entren a valorar l'ús de la imatge del papa Francesc, una de les novetats que també s'han incoporat entre les figures que es comercialitzen aquest Nadal.

Cada any, l'empresa Caganer.com treu al mercat caganers amb la imatge de personatges públics. Aquest cop, a banda de la Moreneta, també ha presentat la figura de Pau Casals, nous fitxatxes del Barça, com ara l'entrenador, Tata Martino, i Neymar, i els campions del món Marc Márquez i Kilian Jornet, entre d'altres.

No entenen la crítica

"Hem volgut fer un caganer de la Moreneta en tant que referent de la catalanitat per commemorar el tricentenari del 1714, no com a icona religiosa". Així justifica Marc Alós, artista de l'empresa de Torroella de Montgrí, Caganer.com, la inclusió al seu catàleg per aquest Nadal del caganer de la Moreneta.

És per això que les crítiques dels bisbes catalans, que han qualificat de "falta de respecte" comercialitzar aquesta figura, ha agafat per sorpresa la família Alòs-Pla que han conegut la polèmica pels mitjans de comunicació. Amb tot, Alós assegura que si van fer aquest caganer és perquè molts col·leccionistes els ho demanaven i que mai van pensar que "pogués ferir sensibilitats".

Alós explica que l'església sempre ha estat contrària a la presència dels caganers al pessebre, i que potser el fet que aquest any s'hagi fet un amb la figura de la Moreneta "no els ha agradat". Amb tot, destaca que en cap moment s'ha volgut "fer mofa" ni "ridiculitzar" la seva figura.

Marc Alós afegeix que fins ara ningú s'ha posat en contacte amb ells per queixar-se, i que en cas que ho facin, ha afegit, ja sigui la Conferència Episcopal Tarraconense o l'Abadia de Montserrat, els escoltarà "perquè parlant la gent s'entén".