Immigrants de Salt apropen al públic del Temporada Alta les seves històries en una obra de Rigola

El certamen i l'Obra Social 'la Caixa' col·laboren en el "viatge itinerant" 'Migranland'

'Migranland' és una obra de teatre que no té res de convencional. Àlex Rigola porta al Temporada Alta una obra protagonitzada per immigrants majoritàriament de Salt que expliquen les seves històries.

'Migranland' és un muntatge itinerant que s'estrenarà a El Canal aquest dissabte i mescla en diverses instal·lacions música, vídeo, fotografia i interpretació. "No serà un espectacle on els espectadors seuran a les seves cadires, sinó que proposem un viatge itinerant", ha dit Rigola, qui ha ressaltat que serà "una experiència única".

L'Obra Social 'la Caixa' i el Festival Temporada Alta han col·laborat en aquest muntatge per "afavorir processos de transformació personal i social".

El projecte 'Migranland' sorgeix del programa d'Art per a la Millora Social de l'Obra Social 'la Caixa', així com del seu programa d'Interculturalitat i Cohesió Social. Un projecte que té "la voluntat de contribuir en el desenvolupament personal dels participants i en afavorir la seva cohesió social".

El director del Temporada Alta, Salvador Sunyer, ha recalcat que si en un lloc s'havia de fer un espectacle centrat en la immigració havia de ser a Salt perquè "és un lloc que històricament ha estat d'integració, però no és Hollywood ja que hi ha gent que ho està passant molt malament". "Això només té un futur i és que treballem tots junts", ha assegurat Sunyer.

Àlex Rigola va ser l'escollit per dirigir el muntatge que té com a protagonistes a immigrants majoritàriament de Salt. Tot i trobar-se en un període amb molts espectacles, ha admès que era molt excitant "la possibilitat d'anar a la recerca i veure què es podia fer amb persones que no fossin professionals". Rigola ha dit que des d'un inici tenien clar que volien fer un teatre document i ajudar-se dels audiovisuals. El director teatral ha remarcat que es volia anar més enllà dels tòpics i "els personatges extrems" que solen aparèixer als mitjans de comunicació.

Rigola ha assenyalat que han volgut donar en l'espectacle la paraula a les persones immigrants perquè expliquin qui són, la seva història i la seva relació amb el seu entorn. El director ha dit que han volgut treballar de forma paral·lela amb la ficció i han equiparat parts de les històries dels immigrants amb les parades del viatge d'Ulisses.

En aquest sentit, ha remarcat que a 'Migranland' faran servir la paraula, la representació, la fotografia, el vídeo, la cultura de la cuina i la poesia. "No parlaria d'espectacle, sinó de viatge", ha ressaltat Rigola, qui ha apuntat que volen que els espectadors segueixin el viatge dels protagonistes. "No serà un espectacle on els espectadors seuran a les seves cadires, sin que proposem un viatge itinerant". De fet, l'objectiu, ha ressaltat, és que es posin a la seva pell.

Rigola, qui no ha volgut desvetllar part del muntatge, ha assegurat que serà"únic i que els pocs que tinguin la sort de poder-ho veure tindran una experiència molt especial". El director teatral ha recalcat que "no hi ha voluntat d'actuar, sinó moltes ganes d'explicar i explicar-se".

Ibra Sembene (Ibu), Ibra Ba i Balla Moussa (Moussa) són tres dels protagonistes de l'obra, que han participat a la presentació junt amb Ignasi Miró, director de l'Àrea de Cultura de l'Obra Social 'la Caixa'. Ibra Sembene ha assegurat que per a ells ha estat una experiència nova, ja que no havien fet teatre. Així mateix, ha remarcat que han estat molt afortunats de conèixer i treballar al costat d'Àlex Rigola. Balla Moussa ha ressaltat que és "una oportunitat per compartir l'experiència amb la població de Salt".

L'espectacle es podrà veure a la Factoria Cultural Coma-Cros de Salt el dissabte 30 a les cinc de la tarda i a les vuit del vespre i el diumenge a les cinc de la tarda.