L'agonia dels cinemes i la guerra de preus

Els cinemes Albéniz i Ocine de Girona van iniciar ahir una promoció d'entrades a 3,5 euros

La salut dels cinemes és un dels temes més recurrents darrerament entre els exhibidors. La promoció que van batejar com "La Fiesta del Cine" els grans grups Cinesa i Yelmo Cineplex setmanes enrere deixant entrades a 3,5 euros, qualificada com un gran èxit, ha arrossegat als dos principals empresaris gironins -Ocine i Albéniz- a copiar la iniciativa.

La promoció, que va començar ahir, va fixar uns nivells d'assistència molt superiors al que és habitual a un dilluns normal. Per la seva banda Ocine van registrar 800 espectadors (600 més que la mitjana), mentre que Albéniz va vendre 300 entrades enfront a les 70 que sol facturar.

Fou precisament el responsable dels Albéniz, Josep Maria Pallàs, qui va renegar d'aquesta mena de promocions en una entrevista a l'Hora L de Cadena SER, on apuntava que promocions com aquestes semblen tenir un gran èxit pels cinemes però que després tot plegat es veu traduït amb una molt menor assistència el cap de setmana següent.

Pallàs va assegurar que el futur dels cinemes de Girona podria passar pel sistema que apliquen altres grups exhibidors, que no és altre que tancar fins a tres dies a la setmana i d'aquesta manera retallar les despeses.

Repartiment dels beneficis

El preu per assistir a una projecció varia d'una ciutat a un altre però el que es manté és l'increment anual (malgrat durant dos anys els cinemes gironins van congelar els preus). Els exhibidors es mostren queixosos davant les crítiques dels usuaris ja que el repartiment dels beneficis per cada entrada està molt esmicolat entre diverses parts.

Aquests es reparteixen de la següent manera:

21% IVA
3% Drets d'autors
50% Distribuïdora

Aquest fet significa que dels 3,5 euros que val l'entrada dins aquesta promoció extraordinària el cinema es quedarà amb 1 euro aproximadament de benefici que haurà de destinar a pagar l'electricitat, les taxes municipals i el salari dels treballadors.