500 persones es manifesten a Girona contra la reforma de les pensions i les retallades

Hi han participat formacions polítiques i entitats socials de la ciutat

Més de 500 persones han sortit al carrer aquest diumenge al migdia per alçar la veu i criticar les retallades del govern estatal, el català i la reforma de les pensions. Carregats amb xiulets i pancartes, els manifestants han volgut mostrar el seu absolut rebuig davant les noves normatives estatals i han demanat "un canvi". "La reforma de les pensions és l'atac més gran que hi ha hagut mai contra la ciutadania, estan atacant a les famílies", ha assegurat la secretària general d'UGT a Girona, Dolors Bassa.

La mobilització, que ha començat amb retard, ha tallat la circulació de l'avinguda Jaume I i ha finalitzat davant la seu de la Generalitat a Girona on s'ha fet la lectura de diversos manifestos. La mobilització ha començat vint minuts més tard del previst i, en menys de tres quarts d'hora, els 500 manifestants han realitzat tot el recorregut marcat.

La manifestació ha sortit de la plaça Independència, ha tallat la circulació de l'avinguda Jaume I, ha passat pel carrer Sant Francesc, creuant per la Plaça Catalunya fins arribar a la Plaça Pompeu Fabra, davant de la seu de la Generalitat a Girona. Els participants carregaven diversos xiulets i pancartes on es podia llegir 'Vaga general ja!', 'Li diuen democràcia i no ho és' i han cantat diversos lemes tals com 'Reforma laboral a la casa reial' o 'Prou retallades, les pensions no es toquen', entre d'altres.

L'acte reivindicatiu ha estat organitzat des de CCOO i UGT però ha comptat amb el suport de diverses formacions polítiques - PSC, ICV i ERC- i entitats socials de les comarques gironines com la Marea Groga o la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) de Girona.

La capçalera de la mobilització, on es trobaven diversos representats polítics com Roger Torrent, Juli Fernández, Marc Vidal, Marina Geli, la secretària general d'UGT, Dolors Bassa, o el secretari general de CCOO, Bartomeu Compte - tenia una de les pancartes principals on es podia llegir: 'Que no ens prenguin el futur. Hi ha culpables. Tenim solucions'. Tot i això, dins de la manifestació també es podien llegir altres pancartes en defensa de l'escola pública i dels serveis públics.

"Rebuig total" a la reforma de les pensions

Els participants han criticat fermament la nova reforma de les pensions que impulsa el govern d'Espanya, la segona fase de la reforma laboral, la llei sobre seguretat ciutadana que l'Estat vol tirar endavant i les retallades i pressupostos "anti-socials" del govern espanyol i català. "La situació actual cada cop és mes dura, aquesta és una setmana tràgica per als treballadors però al final cada setmana ho és perquè ens anuncien la llei de la seguretat ciutadana i és possible que la nova manifestació que fem ens multin o ens apallissin", ha explicat Bassa. Segons la secretària general d'UGT, "no pot ser" que dia rere dia "s'ataqui als treballadors i ciutadans". "Coneixem la nova reforma laboral gràcies als periodistes i Europa, en poc temps hem fet molts passos endarrere, cal que hi hagi un canvi perquè un dia els dominats seran els dominants", ha subratllat.

Pel que fa a la reforma de les pensions, el missatge dels sindicats és clar. "És l'atac més gran que hi hagut mai contra la ciutadania perquè estan atacant a les famílies", ha explicat Bassa. Segons la líder del sindicat a les comarques gironines, en aquests moments de crisi, hi ha molta gent que viu de la pensió dels jubilats i, a més, la reforma farà perdre poder adquisitiu als jubilats "d'ara i del futur".

"Per primer cop es salten el pacte de Toledo i ara fan el pacte de Berlín, el PP segueix les directius que marca la Merkel i els mercats però fan cas a Europa amb unes coses i amb altres res", ha puntualitzat Bassa que ha recordat el referèndum que aquest cap de setmana ha realitzat Suïssa sobre el sou que han de mantenir els grans directius. "Hi ha un canvi abismal entre les polítiques socials que es fan a Europa i les que es fan aquí", ha explicat.

Noves mobilitzacions durant l'hivern

Des de CCOO, el secretari general dels sindical a les comarques gironines, Bartomeu Compte, ha subratllat que els sindicats i la ciutadania "no es quedaran parats" i sortiran al carrer per "reivindicar" els seus drets. "La reforma de les pensions és totalment injusta, el sistema actual és perfectament sostenible, ara fa dos anys ja es van fer reformes amb els empresaris i els agents socials, la reforma d'ara és tramposa i no hi estem gens d'acord", ha afegit. D'altra banda, Compte també ha subratllat que tot i el discurs econòmic optimista que es vol llançar des del govern espanyol, les dades sobre l'atur a les comarques gironines són "molt dolentes". "No hi ha recuperació econòmica tal i com es diu, estem igual que l'any passat i en un context pitjor", ha criticat.

Segons les dades aportades per l'UGT, cada dia es perden 50 llocs de treball a les comarques gironines. Els sindicats han explicat que la mobilització d'aquest diumenge és només "l'inici" d'una campanya de manifestacions i actes. "Això no s'acabarà aquí, durant el mes de gener i febrer tenim previst fer més mobilitzacions i com que cada dia surten nous temes doncs segurament hi hauran moltes més mobilitzacions del que teníem previst", ha conclòs.

La manifestació d'aquest diumenge s'ha realitzat pacíficament, sense cap incident, i enmig d'un ambient festiu i alegre on els participants han cridat i han saltat diverses vegades al so de 'Boti, boti, boti, del PP qui no boti'.