El PSC demana un ple extraordinari a Salt per trobar solucions a la 'greu situació de pobresa'

Els socialistes presenten sis mocions relacionats amb assegurar els subministraments o garantir els àpats als infants

El grup municipal del PSC a l'Ajuntament de Salt ha presentat una sol·licitud de ple extraordinari per abordar aspectes relacionats amb els serveis socials i amb la "greu situació de pobresa" que viuen alguns veïns. La portaveu, Iolanda Pineda, ha explicat que l'equip de govern té un mes per convocar el ple, on els socialistes presentaran sis mocions. Les mocions aborden aspectes com assegurar que tots els veïns de Salt tenen accés a subministraments bàsics, com l'aigua o la llum, o garantir que els infants del municipi tenen, com a mínim, un àpat equilibrat al dia. El PSC ressalta que a Salt hi a moltes famílies que sobreviuen únicament amb un ajut familiar de poc més de 420 euros al mes.

El PSC ha presentat la sol·licitud de ple basant-se en les dades que han anat recopilant durant el darrer any relacionades amb la situació de pobresa dels veïns de Salt. Els socialistes recorden que hi ha hagut un increment dramàtic de l'atur a Salt perquè l'any 2007 hi havia 1.200 persones aturades i cinc anys després en són 3.700. A més, apunta el PSC, "existeix una situació d'empobriment ja que les prestacions d'atur s'acaben i hi ha moltes famílies que únicament sobreviuen amb un ajut familiar de poc més de 420 euros al mes". 

El grup exposa que durant el 2012 el Consorci de Benestar Social Gironès Salt va destinar al municipi poc més de 24.000 euros per fer front a ajuts d'emergència. Aquests ajuts serveixen per evitar talls de subministrament, pagament de lloguers per evitar desnonaments, ajuts per adquisició de productes de farmàcia i ortopèdia. Amb aquest diners es van aconseguir donar un total de 39 ajuts. El socialistes ressalten que, en el mateix període, Càritas Salt hi va destinar 24.800 euros.

Altres dades que exposen és que els serveis socials va derivar 1.200 famílies al Centre de Distribució d'Aliments de Salt per obtenir un ajut d'aliments. En el que portem d'any, segons dades del Consorci s'hi ha derivat a hores d'ara més de 4000 famílies.

Relacionat amb la pobresa infantil, segons les dades que exposa el PSC, malgrat créixer la pobresa, les beques menjador han disminuït. Durant el curs 2010-2011 es van atorgar 252 beques menjador amb una despesa de 111.329,05 euros. Dos cursos després, 2012-2013 es van atorgar gairebé 100 ajuts menys, 158, que van suposar un total pressupostat de 82.377,90 euros.

D'acord amb la memòria del Consorci de Benestar Socials Gironès-Salt 2012 a Salt, durant l'any passat només hi havia 52 serveis d'atenció domiciliària. Aquest servei consisteix en una treballadora familiar que s'ofereix a gent gran que no es pot valdre per si mateixa. L'any 2009 hi havia 86 usuaris d'aquest servei. La llei 12/2007 estableix que la ràtio que s'ha de cobrir és d'un 4% de la població de més de 65 anys. En aquest cas a Salt només es cobreix l'1,53%.

El grup també exposa com a dada l'augment de les persones del municipi que reben una PIRMI (Prestació de renda mínima d'Inserció). Durant el 2009 hi havia 146 beneficiaris de PIRMI. Dos anys després, al 2011 ja hi havia 245 i al 2012, 346, 55 dels quals malgrat tenir reconegut el dret encara no ha cobrat.

Per això, el PSC ha demanat el ple extraordinari i presenten sis mocions. Una moció per garantir el dret universal al subministrament d'aigua potable a les llars de Salt, una moció per garantir el dret universal al subministraments bàsics, una altra per garantir un àpat equilibrat a la població infantil, una moció perquè el Consorci de Benestar Social comprometi les inversions pel 2014 a Salt, una altra relacionada amb la llei de dependència i una darrera sobre la reforma urgent de la renda mínima d'inserció i suport a la ILP de la renta garantida de ciutadania.