Comencen els assajos del musical 'Josafat'

140 actors es van presentar al càsting, que s'ha tancat amb quatre protagonistes i un cor de sis persones

Els assajos de 'Josafat', el musical amb el qual Girona vol reivindicar una de les icones de la literatura catalana, ja han començat. Es tracta del primer musical de producció pròpia del Teatre Municipal de Girona i, també, del primer que es fa sobre aquesta joia modernista ambientada a la ciutat i molt especialment a la catedral. 140 actors i actrius es van presentar al càsting per aconseguir algun dels papers de l'obra però només van passar la selecció quatre protagonistes i un cor format per sis persones. El mateix autor de l'obra, Prudenci Bertrana, i els seus personatges Josafat, Fineta i Pepona tornaran a la vida a l'escenari del Municipal el 22 de febrer.

Josafat és una de les joies del modernisme català. El text, escrit per Prudenci Bertrana l'any 1906, està ambientat a la ciutat de Girona i, sobretot, a la seva catedral. Sensual, fosca, moderna i amb passions extremes són algunes de les paraules que defineixen la novel·la però, malgrat comptar amb tots aquests elements, en més de cent anys encara ningú l'havia musicat. El Teatre Municipal de Girona ha decidit posar fi a aquest greuge i, per primer vegada, elaborar un musical de producció pròpia. L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha explicat que, en aquest cas, l'ajuntament adopta un paper de "productor" per generar cultura. "En moments com l'actual és important que les institucions apostem per donar una oportunitat a actors o a autors menys coneguts o fem possible que textos importants que encara no han tingut prou espai puguin tenir-lo", ha afirmat l'alcalde.

L'encarregat de la dramatúrgia ha estat Josep Pujol, la música ha estat obra de Marc Timón i la direcció recau en Joan Solana. El càsting ja està totalment tancat i aquesta setmana han començat els primers assajos. Tot plegat per garantir que l'obra vegi la llum el 22 de febrer, tal i com està previst. En total, 140 actors i actrius van optar a algun paper. Finalment, el càsting s'ha tancat amb Xavier Ribera-Vall com a Josafat, Judith Tobella en la pell de Fineta, Laura Pujolàs serà Pepona i Marc Pujol s'encarregarà de donar vida al mateix Prudenci Bertrana. Al cor hi haurà Elena Martinell, Laia Frigolé, Laia Alsina, Antoni Font, Ferran Frauca i David Mauricio. L'equip de 'Josafat' es completa amb Andreu Badii a la coreografia, Quim Paredes als audiovisuals, Iu Gironès com a responsable d'escenografia i vestuari, Jordi Llongueras al capdavant de la il·luminació, Jordi de la Torre com a coordinador tècnic, Su Hernández de regidora, Jordi Rutés s'encarrega del disseny de so, Marta Fluvià és la productora executiva i la producció és del Teatre Municipal de Girona.

L'adaptació que ha fet Pujol es manté fidel a l'obra, amb lletres que han intentat captar la seva essència. El que sí que ha calgut és fer créixer alguns personatges que a la novel·la queden com a més secundaris, com és el cas de la Pepona, una prostituta. En total hi ha els quatre papers principals i una de les novetats és la incorporació del mateix Prudenci Bertrana dalt de l'escenari.

Un musical popular

El format escollit és el d'un musical popular amb la idea de poder arribar a un públic ampli. Comptarà amb una orquestra de cambra amb 14 músics en directe i el quartet de veus principals que es complementarà amb un cor. L'estrena està prevista el 22 de febrer del 2014 i el pressupost total és de 100.000 euros. La intenció és que giri també a les ciutats més importants de la demarcació, també a Barcelona i també volen posar èmfasi en fer arribar el musical a estudiants que estan explorant l'obra. Un altre dels objectius, també, és aconseguir gravar un CD amb la música de 'Josafat'.