El projecte d'energies renovables que l'Ajuntament d'Olot ha ideat aprofitant les obres de la nova Plaça Mercat costarà 775.000 euros i els assumirà l'empresa que guanyi el concurs. Aquesta haurà de fer el projecte, les obres i explotar les instal·lacions durant 15 anys per recuperar la inversió. Es tracta d'un projecte pioner a la comarca que inclou la creació d'una xarxa de calor distribuïda amb pous geotèrmics, plaques solars i una caldera de biomassa que permetran abastir enèrgicament el nou edifici de la Plaça Mercat i generar calor als edificis pròxims -hospital Sant Jaume, el Museu Comarcal i dues residències-.
La previsió és que es posi en marxa l'octubre del 2014 quan s'inauguri la plaça. Aquest és un projecte pioner a la comarca que pretén obrir camí en la implantació de d'energies renovables al territori, segons ha explicat l'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas. El batlle ha garantit que aquest és un projecte "realitzable" que suposa millores ambientals, socials -es vol que una empresa d'inserció social s'encarregui de recollir la fusta dels boscos que servirà de biomassa- i també i molt important en els moments actuals una reducció del 10% de la factura energètica i una menor dependència dels combustibles fòssils com el gas natural.
És també ambiciós i presenta "grans dificultats", segons els impulsors, ja que no només és una tecnologia innovadora -combina tres sistemes d'energies renovables- sinó que s'ha de fer aprofitant les obres de construcció de la nova Plaça Mercat. És per això que si bé encara no s'ha fet el concurs públic, sí que ja s'ha donat llum verd a la construcció dels pous geotèrmics que aniran als subterranis del nou edifici.
Concretament, es faran 24 pous subterranis a la Plaça Mercat, a una profunditat de 100 metres, des d'on s'injectarà l'aigua que servirà per escalfar les instal·lacions durant l'hivern i refredar-les a l'estiu a partir de l'escalfor del subsòl. Els excedents energètics s'enviaran al Museu Comarcal de la Garrotxa, aprofitant que té un terra radiant. I és que un dels potencials d'aquesta xarxa és que permetrà abastir altres edificis inclosos en aquesta "illa energètica", tots ells situats al carrer Mulleras.
Paral·lelament, les bombes elèctriques que han d'impulsar l'aigua dels pous s'alimentaran de les plaques solars instal·lades a la coberta del nou mercat, de forma que aquest serà un edifici "quasi 0" en quan a consum energètic. La instal·lació elèctrica de la Plaça Mercat, però, funcionarà amb la xarxa convenvional.
La tercera font energètica és la caldera de biomassa que s'instal·larà a l'actual hospital Sant Jaume, de manera que hi haurà una xarxa de calor que es compartirà també amb edificis pròxims,com són la residència geriàtica Montsacopa i la residència de La Caritat. Com que es tracta d'edificis "sensibles" a les fallades energètiques, es mantindrà un sistema de calefacció de gas natural per poder-lo utilitzar com a alternativa en cas que falli la caldera de biomassa o davant episodis puntuals de baixes temperatures continuades.
El director del consorci SIGMA, Francesc Canalias, ha assenyalat que l'extracció de fusta per fer anar la caldera serà sostenible i no suposarà en cap cas "arrasar" els boscos de la comarca, ja que faran falta unes 800 tones a l'any, quan la la producció sostenible en aquest territori és de 20.000 tones a l'any.
El sistema és innovador també a nivell de Catalunya perquè combina tres fonts d'energia renovables. S'ha batejat com a XEC -Xarxa Espavilada de Calor- perquè incorporarà tecnologia domòtica que permetrà escollir en cada moment la xarxa que sigui més rentable i que millor funcioni depenent de les necessitats energètiques del moment.
El calendari de les obres
L'avantprojecte ja està redactat i aquest dijous es votarà per ple l'estudi econòmic que demostra la viabilitat del projecte. En cas que tiri endavant, tal com es preveu, el plec de clàusules i les condicions del concurs es votaran el mes que ve amb la idea que durant el primer trimestre del 2014 s'esculli l'empresa guanyadora. Des del consistori es preveu que la clau per guanyar el concurs sigui la rebaixa en el preu de l'energia. Entre les condicins fixades, destaca que l'empresa guanyadora tindrà un permís d'explotació de l'energia que generin les instal·lacions per un període de 15 anys, el temps estimat per recuperar els 775.000 euros que caldrà invertir en total en el projecte.
Si tot va sobre el previst, es vol que la xarxa de calor pugui entrar en funcionament d'aquí a un any, coincidint amb la festivitat de Sant Lluc el 18 d'octubre, moment en què també s'inaugurarà la nova Plaça Mercat.