El nou hospital d'Olot obrirà l'estiu vinent

Tindrà com objectiu de potenciar les operacions sense ingrés

El nou Hospital Comarcal de la Garrotxa entrarà en funcionament l'estiu que ve i ho farà potenciant la cirurgia major ambulatòria, és a dir, les intervencions que no requereixen l'ingrés dels pacients gràcies al fet de disposar de més espai. Aquesta activitat representa el 55% del que s'està fent actualment a l'hospital Sant Jaume i la idea és arribar al 58% en les noves instal·lacions, segons el director del Servei Català de la Salut, Josep Maria Padrosa.

Per poder-lo obrir, la Generalitat destinarà 7,5 MEUR per tal d'equipar el nou edifici, que se sumen als 3 MEUR que s'han pogut estalviar amb el reaprofitament de material de l'actual hospital, si bé s'ha comprat un TAC per al servei de radiologia. El director del Servei Català de la Salut, Josep Maria Padrosa, ha explicat aquest dimarts els detalls del que ha anomenat "el pas previ" a l'obertura del nou Hospital Comarcal de la Garrotxa i que fa referència a la dotació pressupostària de la Generalitat per al seu equipament.

La previsió és que els nous pressupostos del Govern, que previsiblement s'aprovaran el pròxim desembre, inclouen un total de 7,5 MEUR per a aquest concepte, uns diners que s'afegeixen als 1,6 MEUR que ja es van destinar en els pressupostos del Govern d'aquest any.

Inicialment, es preveia necessitar uns 12 MEUR per a l'equipament del nou edifici però finalment s'ha aconseguit reduir un 20% la despesa gràcies al reaprofitament de material de l'actual hospital Sant Jaume d'Olot valorat en uns 3 MEUR. Un fet que aquest dimarts s'ha subratllat tenint en compte el context actual. Les dificultats econòmiques han provocat un "lleuger retard" en la seva posada en marxa, tal com ha reconegut Padrosa, tot dient que "no ens n'hem amagat mai". Amb tot, ha afegit que aquesta demora també els ha permès incorporar millores en la planificació, com ara l'aptació de la zona d'aparcaments i l'entrada de les urgències.

L'obertura prevista per l'estiu que ve

L'alcalde d'Olot ha apuntat alguns dels factors que creu que han obstaculitzat la seva posada en marxa, com ara la "situació difícil d'endeutament" que va deixar l'anterior govern tripartit juntament amb el fet de tenir un govern espanyol que "apreta" i "ofega" Catalunya. Enmig d'aquest context, Josep Maria Corominas (CiU) ha agraït l'esforç de la Generalitat en destinar una partida per a poder obrir finalment el nou centre hospitalari i per haver entès la necessitat de que calia obrir-lo ara que ja estava acabat. Sobre aquesta qüestió, Padrosa ha admès que quan una infraestructura d'aquest tipus s'acaba, les despeses de manteniment són una realitat i la "maquinària ja no es pot parar". Per això, el Govern ha decidit que aquesta era una actuació prioritària per damunt d'altres que s'hauran de revisar.

Si tot va sobre el previst i els pressupostos de la Generalitat s'aproven el desembre, faran falta uns cinc mesos per equipar l'espai i fer el trasllat, de manera que l'obertura seria el pròxim estiu. L'alcalde ha apuntat que una bona data seria la festivitat de Sant Jaume, el mes de juliol, però que si podia ser per Sant Joan encara millor. Padrosa ha confirmat que aquest és el calendari amb el que s'està treballant actualment.

Potenciar la cirurgia major ambulatòria

El nou centre hospitalari guanyarà espai de forma substancial, ja que passarà dels 9.000 metres quadrats que té actualment a l'edifici del carrer Mulleras a més de 27.500 al nou edifici de tres plantes. Això permetrà potenciar la cirurgia major ambulatòria, és a dir, les intervencions quirúrgiques que no requereixen l'ingrés dels pacients i proves mèdiques. La idea és passar del 55% que representa ara respecte el total de l'activitat del Sant Jaume a un 58%.

Entre les millores, destaca per exemple el fet de tenir el doble espai per a les activitat relacionades amb els quiròfans, si bé aquests es mantindran en un total de 3, els mateixos que hi ha al Sant Jaume, tot i que es podria ampliar fins a 5 si fos necessari en un futur. El nombre de consultes també augmenta, de 25 passaran a 34 (hi ha capacitat per a 50). Cal recordar que l'hospital entrarà en funcionament utilitzant un 80% l'espai, ja que el restant es guarda per si cal ampliar els serveis en un futur. Tal com ha explicat l'alcalde, "no cal obrir-lo tot, no és necessari", ja que es va planificar així per cobrir un possible augment de població i d'usuaris en les pròximes dècades.

La seva posada en marxa permetrà complementar serveis, com ara radiologia que per primer cop comptarà amb un TAC que s'ha adquirit recentment. També se n'incorporaran de nous, com ara la diàlisi i els tractaments de quimioteràpia que evitaran als pacients haver-se de desplaçar a Girona com vénen fent actualment. Aquest hospital forma part del triangle d'influència Olot-Vic-Campdevànol, i aquestes poblacions seguiran potenciant les sinèrgies i l'intercanvi de professionals en matèria de salut.

Al marge de quan es puguin incorporar aquests nous serveis, l'alcalde d'Olot ha volgut fer èmfasi en el fet que aquestes noves instal·lacions permetran "dignificar" l'activitat que es venia fent fins ara a l'hospital Sant Jaume, que té més de 700 anys d'història. L'edifici presenta importants limitacions, com ara que no hi hagi un doble circuit per a pacients i familiars, de manera que tothom passa pels mateixos espais. Ara, però, això quedarà solventat i els professionals i usuaris aniran per una banda, i les visites per una altra.

També ha anunciat que es crearà una parada de la línia de bus del TPO davant del nou hospital en el recorregut de la ruta del Pla de Dalt.

La primera pedra, el 2009

El procés de construcció del nou hospital va començar l'any 2005 amb la publicació al DOGC de la licitació de les obres. El juliol del 2009 la Generalitat va adjudicar les obres a Sacyr i Tau per valor de 38 MEUR. El 7 de novembre del 2009 es va col·locar la primera pedra amb la previsió que les obres acabarien a finals del 2012 i el trasllat es faria el primer trimestre del 2013. El pressupost de l'obra ha estat de 43 MEUR, a banda del destinat a equipament.

La seva obertura es va endarrerir en el temps. L'últim obstacle pendent era l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat on s'havia d'incloure una partida per a l'equipament. L'estiu passat, l'Ajuntament mantenia que el nou centre hospitalari s'obirira al llarg del 2013 però l'equip tècnic encarregat del trasllat ho va endarrerir a principis del 2014 perquè necessitaven uns nou mesos per fer tots els tràmits. Això, però, comptant que els pressupostos de la Generalitat s'aprovessin el juny passat, cosa que finalment no va passar. Ara s'ha fixat el pròxim estiu com a la data d'obertura.