La Diputació de Girona salva el Consorci d'Acció Social de Catalunya

D'aquest manera garanteix el servei als seus més de 3.000 usuaris

La Diputació de Girona ha salvat el Consorci d'Acció Social de Catalunya i ha garantit que els seus més de 3.000 usuaris continuïn rebent-ne serveis. La nova llei de reforma de les administracions locals, que entrarà en vigor al gener, comprometia seriosament la continuïtat de l'ens, integrat per ajuntaments i consells comarcals.

En cas que cap administració l'aixoplugués, els seus 233 treballadors i els 25 equipaments que en pengen haurien de tancar. El consorci ofereix el 70% dels seus serveis a comarques gironines i atén residències de gent gran, pisos tutelats o víctimes de violència de gènere, entre d'altres.

Ara, tant el consorci com l'empresa pública que en penja dependran de la Diputació.

El Consorci d'Acció Social de Catalunya (CASC) es va crear l'any 2008. L'integren ajuntaments i consells comarcals i, fonamentalment, dóna servei a les comarques gironines. Tot i això, però, també en presta a d'altres municipis i comarques de fora la demarcació, com ara Osona, el Tarragonès o les Garrigues.

Entre els serveis que ofereix hi ha l'atenció a gent gran, a persones dependents, a dones víctimes de violència masclista o a joves que viuen en pisos tutelats. Per dur a terme aquesta tasca, del consorci en penja una empresa 100% pública, Sumar S.L.

Salt, Agullana, Portbou, Blanes, Sant Hilari Sacalm, Lloret de Mar o Santa Coloma de Farners són alguns dels municipis de les comarques gironines on el consorci hi té equipaments. En total, arreu de la demarcació i més enllà n'hi ha 25, on reben serveis més de 3.000 persones. L'empresa pública Sumar dóna feina a 233 treballadors.

Ara, però, amb la nova llei de reforma de l'administració local que l'Estat ha tirat endavant, la continuïtat del consorci quedava seriosament compromesa. La reforma, que entrarà en vigor al gener, obliga que entitats com el Consorci d'Acció Social -i les empreses que en pengen- depenguin d'una sola administració. I no hi havia cap ajuntament ni cap consell comarcal amb prou coixí econòmic per fer-se'n càrrec.

Abocats a desaparèixer

En cas que no es trobés cap administració per ser-hi al darrere, el consorci i l'empresa Sumar S.L. estaven abocats a desaparèixer abans del 30 de juny de l'any vinent. Per això, la Diputació de Girona ha decidit fer-se'n càrrec, i el ple d'aquest novembre ha aprovat per urgència iniciar els passos que ho faran possible.

El vicepresident de la Diputació Miquel Noguer ha insistit en què, si l'ens supramunicipal no aixoplugués el consorci, aquest es veuria abocat a "la liquidació". A partir d'ara, la Diputació passarà a formar part del CASC, hi aportarà 7.500 euros l'any 2014, i també serà el propietari del 51% de les participacions de Sumar S.L (que adquirirà a un preu de 6.727,68 euros).

El PSC s'absté

La proposta perquè la Diputació aixoplugués el CASC sota el seu paraigües (i també l'empresa Sumar SL) ha tirat endavant amb els vots a favor dels diputats de CiU i ERC. El PSC, per contra, s'ha abstingut. Bàsicament, per discrepàncies de caire polític. La seva portaveu, Pia Bosch, ha criticat que l'equip de govern els ha donat la documentació amb massa poc temps per estudiar-se-la i, per això, ha reclamat que es convoqués un ple extraordinari per debatre a fons l'afer.

CiU, però, no li ha acceptat la petició, perquè això hauria suposat endarrerir la decisió i, aleshores, ja no s'estaria a temps de salvar ni el consorci ni l'empresa que en depèn. "O ho fem ara, o veurem com el consorci s'haurà de dissoldre; i amb ell, els serveis", ha dit el vicepresident Miquel Noguer.

ERC, que ha votat a favor de la proposta, sí que ho ha aprofitat per fer una petició. El seu portaveu, David Mascort, ha demanat que, ara que el consorci passarà a dependre del paraigües de la Diputació, això serveixi per fer-ne "una reflexió estratègica".

"Demanem que el consorci torni a ser el referent estratègic dels serveis socials dels municipis, tant de les comarques gironines com del país, i que aquest canvi serveixi per avançar cap a un model en xarxa, capaç d'incidir en les polítiques de la Generalitat", ha dit Mascort. En aquest sentit, ERC ha proposat que es faci un programa d'actuació a mig-llarg termini (a cinc anys vista) de tot allò que ha de fer el consorci.