Valerio Manfredi presenta al jaciment d'Empúries la seva darrera novel·la 'Odiseo'

L'escriptor italià defineix el seu nou llibre com una "restauració" de la història d'un personatge "molt modificat i manipulat"

La història diu que l'heroi viatger, Odisseu, no va trepitjar la ciutat grega d'Empúries, però tot i així, Valerio Manfredi, un dels escriptors de novel·la història més llegits del món, s'hi ha passejat aquest dimarts amb l'emoció d'estar "en una de les colònies que els grecs van fundar per estendre la seva meravellosa cultura".

Una cultura que Manfredi acosta al gran públic amb la seva darrera novel·la: 'Odisseu'. L'escriptor italià defineix el seu nou llibre com la "restauració" de la figura d'Odisseu, "un heroi que cada generació ha anat canviant" i que ell ha volgut fer tornar a les arrels dels textos d'Homer i que vol transmetre als lectors "una força i una energia que no han conegut abans".

Amb el seu llibre sota el braç, Valerio Massimo Manfredi, l'autor italià que ha venut més de 12 milions d'exemplars arreu del món, ha visitat aquest dimarts el jaciment arqueològic d'Empúries, a l'Escala, per presentar la seva darrera novel·la 'Odiseo. El juramento', la primera de les dues amb que aborda la figura de l'heroi d'Homer amb la voluntat de "restaurar" la història d'un personantge que durant els segles ha estat contínuament "modificada i manipulada".

Manfredi ha definit l'Odissea d'Homer com l'"aventura perfecta" amb tots els ingredients necessaris per arribar al públic. En aquesta primera part, l'autor de la trilogia 'Alexandros' explica la història d'Odisseu des de el seu naixement fins la Guerra de Troya, "una cosa que no s'havia fet abans", ha assegurat.

Per fer-ho, Manfredi es basa en els poemes èpics d'Homer l''Ilíada' i l''Odissea' i en altres textos de l'antiguitat amb l'objectiu de transmetre als lectors la "passió" d'una història que segueix absolutament vigent 3.000 anys desprès. En aquest sentit, Manfredi explica que com la èpica, ha intentat "emocionar" el lector sent fidel a la història d'Homer i novel·lant les parts que s'han perdut al llarg dels segles.

Una de les prioritats de Manfredi ha estat descriure amb la màxima fidelitat la vida a l'antiga Grècia, un objectiu que ha asollit, ha dit, senti fidel al màxim al text d'Homer. Sobre el debat al voltant de si hi va haver una Guerra de Troya o si va existir Odisseu, Manfredi apunta que el més important és que un "geni de la literatura universal" com Homer creés una obra de la que encara se'n parla tants segles desprès.