Girona es desmarca com a 'smart city'

La ciutat es promociona a l'Smart City Expo World Congress que se celebra aquests dies a Barcelona

Sensors a 300 zones blaves d'aparcament, la nova aplicació per a mòbils i tauletes intel·ligents i una càtedra i un màster universitaris impulsen Girona en el camp de les 'smart cities'. La ciutat es promociona aquests dies a l'Smart City Expo World Congress de Barcelona, l'aparador de les tecnologies que posen la intel·ligència digital al servei del ciutadà. Als projectes que ha engegat l'Ajuntament, com les rutes turístiques amb codi QR, a partir del 2014 s'hi sumarà el de les zones blaves. No només es veuran les places lliures a través del mòbil, sinó que també se'n podrà renovar el tiquet. L'alcalde, Carles Puigdemont, diu que Girona "té vocació de lideratge en el camp de les noves tecnologies".

Girona es promociona aquests dies com a ciutat intel·ligent a l'Smart City Expo World Congress de Barcelona. El desenvolupament de sensors als aparcaments de zones blaves o la nova versió de l'aplicació Girona In són alguns dels puntals Girona com a ciutat intel·ligent que ha explicat i presentat aquest matí l'alcalde de la ciutat, Carles Puigdemont, a l'estand conjunt que l'Ajuntament de Girona i la Universitat de Girona tenen a la fira.

"Girona és una ciutat que té vocació de lideratge en l'àmbit de les noves tecnologies, però no estrictament pel que fa a la mera tecnologia sinó pel que fa al vessant cultural que hi ha al darrere de l'expressió noves tecnologies i tecnologies intel·ligents", ha dit l'alcalde. I hi ha afegit: "Girona s'ha de situar en aquest camí, combinant el seu passat, la seva tradició i la seva qualitat reconeguda amb aquesta rabiosa actualitat a la qual es vol inserir; volem que sigui l'escenari on les tecnologies del futur es comencin a provar, ja que Girona té les mides ideals per poder-hi fer aplicacions agosarades i molt ambicioses en el món de les smart cities".

Precisament, amb el nou contracte de gestió de les zones blaves, un dels compromisos que hi ha és el desenvolupament d'un sistema de sensors per a aquests aparcaments. Al llarg del 2014, s'implantarà aquest sistema a 300 aparcaments de zona blava, amb la qual cosa es podrà veure, a través dels telèfons intel·ligents, quina zona té pàrquings lliures o no. Actualment, s'està estudiant a quines àrees s'aplicarà. Aquest nou sistema permetrà també el pagament i la renovació del tiquet de zona blava a través dels telèfons mòbils intel·ligents.

"Ser ciutat intel·ligent significa que hi hagi millor servei al ciutadà, i que es faci de la manera més accessible i eficaç possible", ha destacat l'alcalde. En aquest sentit, Puigdemont no ha passat per alt les funcionalitat de la nova versió de l'aplicació per a dispositius mòbils Girona In, que es va presentar ahir oficialment. "És una aplicació que avança decididament amb aquest concepte, facilitant l'accés de la ciutadania a un seguit de serveis i d'informació amb gran senzillesa i amb gran simplicitat", ha afegit.

Nous itineraris turístics amb codis QR

Altres projectes que s'estan portant a terme a Girona en el camp de les 'smart cities' fan referència a patrimoni, turisme cultural, sostenibilitat i mobilitat. Pel què fa als dos primers, durant els propers mesos es faran nous itineraris de 'Girona, ciutat històrica', que es combinaran amb la senyalització d'edificis històrics i la il·luminació dels vestigis romans de la Força vella gràcies a la utilització de codis QR.

També s'adequarà la senyalització interior dels museus amb codis QR i realitat augmentada, a més d'utilitzar museografia virtual gràcies a la tecnologia 3D. En l'àmbit de la sostenibilitat, s'està portant a terme un projecte de gestió energètica d'equipaments i serveis municipals a través del telecontrol de les calefaccions que, del 2010 al 2012, ha permès reduir el consum en un 27% i aconseguir un estalvi econòmic del 29%.

Per últim, en el camp de la mobilitat, i a banda dels nous sensors a les zones blaves, s'ha implantat un sistema de visió artificial intel·ligent en la càmera d'accés al Barri Vell, que disposa d'un programa per al reconeixement de matrícules.

Càtedra i màster universitaris

Al costat dels projectes que impulsa l'equip de govern, la creació de la Càtedra Smart City i del Màster Oficial en Ciutats Intel·ligents a la Universitat de Girona (UdG) també contribueixen a relligar i posicionar Girona com a sinònim de ciutat intel·ligent. I precisament, durant els dies que l'Ajuntament i la UdG estaran a l'Smart City Expo World Congress s'aprofitarà per donar a conèixer aquest mestratge i es faran classes del màster a l'espai de l'estand.

La directora del màster, Lluïsa Marsal, ha explicat que l'objectiu que persegueixen amb els estudis és el de "formar el tecnòleg urbà, que és un expert en tecnologia urbana però que coneix molt bé els objectius de la ciutat intel·ligent, que van més enllà d'omplir la ciutat de gadgets tecnològics i que signifiquen conèixer les necessitats de millora de les ciutats en termes d'eficiència i fer de les ciutats llocs més inclusius i participatius". "Volem fer de Girona un laboratori viu de solucions de ciutat intel·ligent específicament ajustades a les mides d'aquesta ciutat", ha conclòs.