El pressupost de Girona pel 2014 tira endavant amb les abstencions de PSC i PP

ICV i la CUP hi voten en contra

Les abstencions dels regidors del PSC i el PP han permès tirar endavant inicialment el pressupost de l'Ajuntament de Girona per al 2014. Uns comptes que a grans trets pugen a 101 milions d'euros (MEUR) i incrementen les partides destinades a ocupació i a serveis socials. ICV i la CUP hi han votat en contra i el regidor no adscrit ha donat suport a l'equip de govern.

Les crítiques de l'oposició s'han centrat en la manca de diàleg per part de CiU a l'hora d'elaborar el pressupost i en el fet que al barri de Sant Narcís, un dels més afectats pel TAV, només s'hi facin les obres de reposició. L'alcalde, Carles Puigdemont, assegura que aquests són "els millors pressupostos" tenint en compte la crisi actual. El pressupost de l'Ajuntament de Girona per al 2014, que l'equip de govern ha portat al ple en minoria, puja a 101.285.090 euros. A grans trets, suposa un increment respecte els 98,5 MEUR d'aquest any (tot i que l'aportació de l'Estat es redueix) i prioritza les polítiques d'ocupació i serveis socials, com un dels eixos per sortir de la crisi. Cadascuna d'aquestes àrees s'incrementen, respectivament, un 23 i un 24%.

Pel què fa al capítol d'inversions, els comptes preveuen obres per valor de 6,2 MEUR. Bona part d'aquesta partida se l'emporten les reposicions dels carrers Bisbe Sivilla i la plaça Montserrat. Precisament, aquests àmbits del barri de Sant Narcís es troben dins l'anomenada 'zona zero' del TAV, i l'Ajuntament ha decidit assumir-ne les obres després de la negativa de Foment a fer-se càrrec dels treballs.

Durant el debat dels pressupostos, l'oposició s'ha decantat fonamentalment per dues postures: l'abstenció (cas del PSC i el PP) o el vot en contra (ICV i la CUP). Només el regidor no adscrit Carles Palomares ha decidit afegir-se a la postura de l'equip de govern i ha votat a favor dels comptes, sobretot atenent a "l'èmfasi" que posen en polítiques socials.

"Amb una pistola al pit"

La portaveu del PSC, Pia Bosch, ha criticat a CiU no ser conscients que "governen en minoria" i ha lamentat que la seva "manca de projecte" suposa "un fre per a la ciutat". Bosch també ha subratllat que els pressupostos s'han portat a ple sense gairebé haver-hi hagut debat previ i ha acusat CiU d'obligar-los a decidir el seu sentit de vot "posant-los una pistola al pit per enèsima vegada".

Ara bé, els socialistes han decidit abstenir-se "per responsabilitat envers la ciutat" -ha assegurat Bosch- i perquè confien que, en la negociació que seguirà a l'aprovació, CiU els tingui en compte. La portaveu del PSC ja ha alertat, però, que el seu vot no és un xec en blanc, sinó la darrera oportunitat que donen a l'equip de govern per obrir-se al diàleg.

Per la seva banda, la portaveu del PP, que avui estava sola -no hi havia la regidora Cuca Mascort- ha defensat l'abstenció en base a tres elements: l'increment de diners que es destinen a polítiques socials, l'augment de recursos destinats a promoció econòmica i, sobretot, la inclusió de les reposicions a Sant Narcís dins el capítol d'inversions. "S'ha de seguir treballant de cara a l'any vinent per compensar aquest barri, però la inversió que s'hi preveu per al 2014 ja és prou important perquè aquests pressupostos tirin endavant", ha destacat Veray.

A l'altre costat de la balança, la portaveu del PP hi ha posat el fet que el pressupost sigui "continuïsta". Segons ha dit, no és el que ells haurien fet si governessin, però no per això calia posar-li pals a les rodes.

"Sant Narcís es mereix molt més"

Tot i que el PSC i el PP han facilitat l'aprovació del pressupost, la CUP i ICV s'hi han posicionat clarament en contra. Tant la CUP com els ecosocialistes han criticat que s'hagi "tensionat" el pressupost al voltant de les obres al barri de Sant Narcís i consideren que, simplement amb les reposicions, no n'hi ha prou.

"No és just, Sant Narcís es mereix molt més que aquestes obres", ha criticat Jordi Navarro. El portaveu de la CUP també ha acusat el govern d'haver-los entregat els comptes només deu dies abans del ple i ha lamentat que no s'hagi fet un ple extraordinari sobre les obres del TAV abans d'elaborar els números per a l'any vinent.

Per la seva banda, Núria Terés (ICV) ha criticat que el pressupost de Girona per al 2014 "no s'ajusta a la realitat empitjorada que la societat gironina ha viscut aquest any". L'ecosocialista també ha insistit que hi haurà un nou debat sobre pressupostos, perquè avui només s'ha superat el primer escull, i ha atacat la poca voluntat de diàleg per part de CiU.

Onze a favor, vuit abstencions i cinc en contra

Els pressupostos de Girona per al 2014 s'han aprovat inicialment amb els onze vots a favor que sumen CiU i el regidor no adscrit. Els set regidors del PSC i la portaveu popular s'han abstingut, i els dos d'ICV i els tres de la CUP hi han votat en contra.

La tinenta d'alcalde d'Hisenda, Maria Àngels Planas, ha destacat que el pressupost "consolida les línies polítiques prioritàries" en temps de crisi (sobretot, promoció econòmica i serveis socials). Planas també ha subratllat que els comptes "accentuen la justícia social, fixa com a prioritats mesures per afrontar la crisi i se centra en garantir el benestar dels ciutadans".

Per la seva banda, l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha destacat que aquest és "el millor dels pressupostos possibles en el temps que vivim i que ens toca governar". L'alcalde, que no s'ha estat de criticar les maneres de la CUP i el PSC, també ha volgut deixar clar que són molt conscients que no governen amb majoria i que "diàriament" dediquen "molts esforços" a buscar diàleg i consens.