Protecció Civil demana extremar la precaució pel temporal de vent, pluges i neu

Es mantenen activades les alertes dels plans INUNCAT, PROCICAT i NEUCAT

Protecció Civil té activat en alerta el Pla PROCICAT per forts vents, el Pla INUNCAT per la intensitat de les puges, i el pla NEUCAT per la neu que cau al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre.

També s'ha activat en fase de prealerta el Pla FERROCAT per un arbre caigut a les vies entre Pineda de Mar i Calella que ha obligat a tallar la circulació de trens de la R1.

El telèfon d'emergències 112 ha rebut 180 trucades relacionades amb el temporal, la majoria per incidències relacionades amb el vent, i els Bombers de la Generalitat han rebut una setantena d'avisos també per vent sobretot a la Regió d'Emergències Metropolitana Nord. La N-420 a Falset i la C-44 a Tivissa estan tallades a causa de la neu.

Nevades

La neu ha fet acte de presència aquest dissabte al matí força més avall del previst i per sobre dels 400 metres ja s'ha vist floquejar en nombroses poblacions de Ponent i de les Terres de l'Ebre. Segons informa el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), destaquen registres com els 3 centímetres de neu a la Pobla de Cérvoles (Garrigues, 680 metres) o els 4 centímetres d'Horta de Sant Joan (Terra Alta, 540 metres). També neva intensament a l'Alt de Vinaixa, 479 metres) i a la Serra de Prades-la Mussara. Amb el pas de les hores, la cota de neu anirà pujant progressivament al sud del país i a migdia se situarà per sobre dels 700 metres i dels 1000-1200 metres de cara a la tarda.

Dues carreteres tallades

Segons informa el Servei Català de Trànsit (SCT), la C-44 està tallada per la neu en ambdós sentits entre els quilòmetres 10 i 20, de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant (Baix Camp) a Tivissa (Ribera d'Ebre) pel Coll de Fatxes. També està tallada per neu l'N-420 entre els quilòmetres 842 i 850, de Falset fins al Coll de la Teixeta. Paral·lelament, la circulació de trens a la R1 entre Arenys de Mar i Pineda es troba interrompuda per la caiguda d'un arbre a la via. S'ha habilitat un servei alternatiu d'autobusos entre les dues poblacions del Maresme.

70 avisos als Bombers pel vent

La forta gregalada, amb ratxes de fins a 90 km/h, també està provocant diversos incidents sobretot al Barcelonès, el Maresme i el Vallès Occidental. Destaquen ratxes com els 92 km/h a l'Observatori Fabra o els 82 km/h al Port Fòrum. Els Bombers de la Generalitat han rebut fins a 70 avisos per vent, sobretot al Maresme (24) i Vallès Occidental (30). El temporal de mar també serà destacable durant tota la jornada i es preveuen onades de més de 4 metres a la costa catalana, especialment a la Costa Brava i la costa central.