Els sindicats de bombers denuncien caos organitzatiu en el foc del Baix Empordà

Neguen que cap bomber no fes cas de la crida extraordinària "que es va fer tard i malament"

"En cas de crida extraordinària no ens negarem mai a fer hores extres per mantenir el nostre compromís amb la ciutadania". Així rebat el representant d'UGT al sindicat de bombers, Sergi Carretero, les afirmacions del cap de la regió d'Emergències a Girona, Enric Cano, en que afirmava que alguns bombers no es van activar quan el passat dimarts a la matinada es va aplicar el protocol M2, d'obligat compliment en cas d'emergència sobrevinguda.

Carretero explica que el protocol no es va activar com afirma el cap de regió a la una de matinada, sinó entre les 7 i les 9 del matí quan molts parcs estaven tancats. Per això denuncia que més que manca de resposta dels bombers hi va haver un "caos organitzatiu". Els sindicats de bombers alerten que situacions com les viscudes aquesta setmana seguiran produint-se perquè la política de retallades del Govern els ha avocat "a una situació de fallida i de col·lapse estructural". Una situació que es tradueix en el fet que, per exemple, que entre el 12 i el 13 de novembre, en plena gestió del foc del Baix Empordà, a Catalunya hi haguessin prop de nou parcs de bombers professionals tancats amb el risc que això comporta en cas que s'hagués produït una emergència en paral·lel.

Amb tot, Sergi Carretero, d'UGT, assegura que el "compromís" dels bombers amb la ciutadania està al marge de les seves reivindicacions com a col·lectiu, i és per això que consideren que les afirmacions del cap de la regió d'Emergències a Girona, Enric Cano, no responen a la realitat i l'única cosa que persegueixen és posar la ciutadania contra el cos de bombers.

En aquest sentit, Carretero nega, com afirma el cap de la regió d'Emergències a Girona, que el protocol M2, que obliga els bombers en període de descans a incorporar-se al servei de forma obligatòria en cas d'emergència sobrevinguda, es fes a la una de la matinada de dimarts, sinó entre les 7 i les 9 del matí quan als parcs no hi havia personal ni per rebre i transmetre l'avís.

Per tot això denuncien que l'activació "es va fer tard i a deshora" i que si no varia l'actual situació, "en moments caòtics" com els que s'han viscut aquesta setmana seguiran reproduint-se aquests desajustos.

Per últim, i per demostrar aquesta afirmació, Carretero recorda que aquest divendres s'ha activat el Pla Infocat en fase de prealerta i el pla Alfa a nivell 3 per risc d'incendi, però que tot i així a la regió de Girona, els parcs d'Hostalric i Calonge estan tancats, i els de Girona, Palafrugell i Lloret sota mínims de personal. Tot i la situació, però, afegeix, Carretero, no s'ha fet cap activació de personal.