Diputació i 'la Caixa' donen 12.000 euros als municipis afectats pel foc del Baix Empordà

Aquesta dotació inicial s'ammpliarà "en funció de les necessitats"

Als 200.000 euros que el Govern destinarà a la neteja de la vegetació propera als cursos fluvials per evitar incendis com el que aquesta setmana ha afectat el Baix Empordà, la Diputació de Girona i "la Caixa", en el marc del seu conveni de recuperació d'espais naturals engegat el 2006, aportaran una partida extra de 12.000 euros que es destinaran als municipis afectats per aquest darrer gran incendi.

El vicepresident de la Diputació de Girona, Miquel Calm, ha apuntat que aquesta dotació s'ampliarà "en funció de les necessitats" un cop els tècnics elaborin els seus informes. Aquest anunci s'ha fet durant la presentació dels treballs de neteja de les lleres cremades en l'incendi de l'Empordà de 2012. Els 12.000 euros inicials que es destinaran a ajudar els municipis afectats pel foc del Baix Empordà, sortiran del pressupost de 450.000 euros amb que compta aquest 2013 el conveni de recuperació d'espais naturals impulsat per la Diputació de Girona i l'Obra Social "la Caixa".

Com ha explicat el vicepresident de la Diputació de Girona, Miquel Calm, aquests diners s'havien destinat a d'altres actuacions, però davant la urgència de netejar rieres i lleres expressada pels alcaldes dels municipis afectats pel foc d'aquesta setmana al Baix Empordà, s'ha decidit destinar-los a una actuació d'urgència. Calm ha afegit que aquesta partida s'incrementarà un cop Generalitat, Diputació de Girona, alcaldes i tècnics es reuneixin per identificar les actuacions que són prioritàries.

Calm també ha puntualitzat que les actuacions finançades amb fons de la Diputació de Girona i "la Caixa" s'executaran paral·lelament a les que impulsi la Generalitat amb els 200.000 euros que ha destinat a la neteja de la vegetació propera als cursos fluvials que ahir va anunciar el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila.. En aquest sentit, Calm ha recordat que el conveni signat entre la Diputació de Girona i "la Caixa" té un doble objectiu que passa per recuperar i preservar espais naturals, d'una banda, i que aquesta feina la facin persones amb risc d'exclusió social, de l'altre.

Actuacions com la presentada aquest dijous al riu Llobregat d'Empordà al seu pas per La Jonquera, que amb un pressupost de 37.000 euros, han consistit en netejar les lleres cremades en l'incendi de l'Alt Empordà de l'any passat en les que han participat un total de 14 persones amb risc d'exclusió social.

Aquesta actuació ha consisitit en la retirada de la fusta cremada en els punts prioritaris de la xarxa hifrogràfica de l'Alt Empordà que s'ha fet en dues fases i que hauria de finalitzar abans de finalitzar aquest any.