L'incendi de Vilopriu afecta un perímetre de 1.000 hectàrees

S'han afegit cinc mitjans aeris a les tasques d'extinció

Els Bombers de la Generalitat continuen treballant, amb una setantena de dotacions terrestres i cinc mitjans aeris, per poder controlar el foc forestal que afecta, des d’ahir a la tarda, diversos municipis del Baix Empordà.
 
Al llarg de la nit s’ha treballat intensament per estabilitzar el perímetre, sobretot a la zona del flanc dret i al cap del foc, per evitar que arribés al municipi de la Pera. Nombrosos propietaris rurals han col·laborat amb els Bombers llaurant els seus camps. Es treballa també amb el suport de maquinària pesada, eixamplant les franges de seguretat en el perímetre de l’incendi.
 
Els mitjans aeris, tres helicòpters bombarders i dos avions de vigilància i atac, estaven preparats per poder enlairar-se amb les primeres llums del matí, malgrat que tenien la seva actuació condicionada per la intensitat del vent. Finalment, les condicions han permès l’enlairament i ara ja treballen per donar suport a les tasques d’extinció. També s’han sol·licitat dos hidroavions del Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente, amb base a Saragossa, que s’incorporaran en breu al dispositiu.
 
El vent continua bufant, encara que ha baixat una mica d’intensitat. Es preveu que aquesta situació de tramuntana forta es mantingui al llarg dels propers dies.
 
El Departament  d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural va activar ahir el nivell 3 del Pla Alfa. Es va prohibir la realització de cremes i, a més, es va decidir tancar els massissos de les Gavarres i Cadiretes - l’Ardenya, així com suspendre el transport escolars als municipis de la zona.
 
Segons les dades del Servei Català de Trànsit, a hores d’ara es troba tallada la carretera GI-642 al seu pas per la Pera. D’altra banda, la carretera GIV-6232 està tallada a Vilopriu i la GI-634 a Colomers. En aquestes dues carreteres es realitzen desviaments senyalitzats.
 
Al llarg de la nit s’ha hagut de tallar la carretera C-66 al seu pas per Celrà i pel municipi de la Pera, per a permetre l’emplaçament dels vehicles d’emergència. Aquesta carretera ara està oberta, encara que no es descarten possibles afectacions posteriors al llarg del dia.
 
Cal remarcar que no hi ha hagut cap persona ferida com a conseqüència de l’incendi. Els veïns desallotjats ahir com a mesura preventiva continuen encara sense poder tornar a casa. El confinament dels municipis
 
Segons les dades, encara provisionals, del Cos d’Agents Rurals, la superfície afectada hauria pujat fins les 1.000 hectàrees, encara que pot haver vegetació sense cremar a l’interior del perímetre. El tipus de vegetació és agrícola i forestal.
 
Els Mossos d’Esquadra tenen diverses patrulles activades; la  Policia Local, la Creu Roja, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) i les Agrupacions de Defensa Forestal locals també treballen en el dispositiu d’extinció i emergència, entre d’altres actuants.
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) va activar anit l’alerta del Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT per l’incendi forestal de Vilopriu, en el que s’han hagut de prendre mesures d’autoprotecció de la població, en especial el confinament dels veïns de les poblacions de Jafre, Colomers i Foixà. S’ha activat la Unitat Mòbil de Protecció Civil (UMOPC), que fa les funcions de Centre de Comandament Avançat (CCA) de l'emergència. Quatre tècnics de la DGPC s’han desplaçat a la zona. Protecció Civil de la Generalitat demana a la població que eviti qualsevol situació de risc i eviti desplaçaments per la zona que puguin entorpir el pas dels vehicles d’emergències. Fins al moment, el telèfon d’emergències 112 ha atès 260 trucades de ciutadans relatives al foc de Vilopriu
 
Des del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT s’ha convocat una reunió del comitè tècnic del Pla INFOCAT a l’Ajuntament de Camallera amb els alcaldes de la zona i representants dels cossos d’emergències i altres organismos. Els municipis convocats són: Vilopriu, Jafre, Colomers, Foixà, La Pera, Flaçà, Sant Jordi Desvalls, Camallera, Verges, Parlavà, Ultramort, Rupià i Sant Martí Vell.