La xef Fina Puigdevall, fundadora del restaurant Les Cols, ha estat distingida amb el Premi a l’Excel·lència Empresarial Ricard Simon, un reconeixement que l’Ajuntament d’Olot atorga a persones o projectes que contribueixen al desenvolupament econòmic i social de la ciutat. L’acte, celebrat a la Sala El Torín, ha reunit autoritats, representants del teixit econòmic local i nombrosos assistents que han volgut acompanyar-la en aquest homenatge.
Durant la presentació del guardó, la regidora de Comerç, Turisme i Promoció de la Ciutat, Gemma Canalias, ha destacat que la premiada “ha contribuït a situar la Garrotxa com un referent gastronòmic i cultural a nivell internacional, mostrant una manera de fer arrelada al paisatge i a les persones que en formen part”. Canalias ha subratllat que el lideratge de Puigdevall exemplifica un model de desenvolupament basat en el talent, la identitat territorial i la generació de valor compartit.
L’escriptor Antoni Puigverd, encarregat de pronunciar L’Elogi a Fina Puigdevall, ha posat en relleu la seva “cuina innovadora que busca les arrels en el paisatge i la cuina pobra del passat”. Ha afirmat que la cuinera és “una artista de la cuina”, capaç de combinar tradició, tecnologia i una voluntat constant de crear bellesa, un tret que —ha dit— converteix Les Cols en un espai únic dins l’escena gastronòmica.
L’alcalde d’Olot, Agustí Arbós, ha estat l’encarregat d’entregar el guardó. En el seu parlament ha remarcat “l’esperit emprenedor” i la capacitat de la xef per consolidar un projecte “amb relleu generacional assegurat i compromès amb els productes del territori”. Arbós ha agraït “l’empenta i la contribució a la ciutat” de Puigdevall, que ha ajudat a projectar la Garrotxa al món.
En rebre el premi, Fina Puigdevall ha expressat “un sentiment d’alegria i agraïment a totes les persones que m’han acompanyat al llarg d’aquests anys a fer realitat aquest somni que és Les Cols restaurant”. Ha reivindicat “l’estima pel territori, la Garrtoxa, terra de volcans”, i ha recordat que el paisatge i els seus fruits han estat sempre la base de la filosofia que comparteix amb les seves filles i el seu marit, Manel Puigvert.
L’acte ha finalitzat amb una actuació musical de Joan Josep Mayans i Eva Curto. El premi, impulsat per l’Ajuntament d’Olot a través de DinàmiG, porta el nom de Ricard Simon, empresari olotí que va transformar un petit taller familiar en una multinacional del sector elèctric i que es va distingir pel seu compromís amb les iniciatives locals i el territori.

