El Col·legi de Periodistes de Girona guardona els restaurants amb estrelles Michelin

La Mosca Grossa, la Mosca Borda i la Mosca del Col·legi es donaran a conèixer dijous

El Col·legi de Periodistes de Girona, que aquest any celebra els 25 anys, ha decidit distingir amb la Mosca de Sant Narcís els restaurants gironins amb estrella Michelin. A Girona, hi ha actualment setze establiments en tenen, amb el Celler de Can Roca al capdavant com el millor restaurant del món.

El col·legi ha destacat que "el dinamisme i la seva manera d'entendre la gastronomia" ha donat un atractiu més a la destinació. Els premis es lliuraran dijous al Museu d'Arquelogia de Girona.

Durant la gala, es sabrà qui s'endú la Mosca del Col·legi (que reconeix trajectòries professionals), la Mosca Borda (a qui dificulta la tasca dels periodistes) i la Mosca Grossa (a qui facilita la feina).

El Col·legi de Periodistes de Girona fa 25 anys que entrega els guardons anomenats Mosques de la Informació. De fet, són els premis més antics que atorga el col·legi a nivell de Catalunya.

Els premis tenen quatre categories. D'una banda, el col·legi entrega la Mosca de Sant Narcís a persones o entitats que hagin destacat pel seu compromís en la defensa de drets, béns o interessos col·lectius. Aquest any, coincidint amb què el Celler de Can Roca de Girona s'ha fet amb el títol de millor restaurant del món, s'ha decidit reconèixer tots els establiments gironins que tenen una, dues o tres estrelles Michelin.

El col·legi ha destacat que, tot i que el Celler de Can Roca és l'element més conegut del conjunt, assegura que "la seva llum potser no seria tan potent" si no tingués ben a prop la resta de restaurants. Entre els establiments amb estrella Michelin hi ha l'Aliança, el Bo.TiC, els Brancs, Ca l'Arpa, Ca l'Enric, Casamar, les Cols, la cuina de Can Simón, la Fonda Xesc, la Llar, les Magnòlies, el Mas Pau, el Massana, el Miramar i els Tinars.

"El seu dinamisme i la seva manera d'ntendre la gastronomia han donat un atractiu més a les nostres comarques, especialment des que El Celler de Can Roca -seguint l'estela del Bulli- es va convertir en el millor restaurant del món", destaca el col·legi.

Està previst que bona part dels cuiners gironins reconeguts assisteixin a l'entrega del guardó, que es farà dijous durant la Nit de les Mosques de la Informació. Enguany, s'ha escollit com a lloc per entregar els premis la seu del Museu d'Arqueologia de Catalunya a Girona, situat a Sant Pere de Galligants, a Girona.

Les mosques de Xavier Raventós

Els premis d'aquest any són obra de Xavier Raventós. Afincat a l'Empordà des de fa anys, Xavier Raventós va ser fotoperiodista abans que escultor. En el seu taller de Rabós d'Empordà treballa bàsicament el ferro, i la seva obra inclou sovint peces velles rescatades d'eines diverses.

Raventós ha exposat a Barcelona, Madrid, València, Beziers, Frankfurt, Roma, Mònaco o París, i a moltes sales i galeries empordaneses. Entre altres guardons, ha rebut el primer premi d'Escultura del 2n Saló Internacional de Petit Format (Barcelona), el primer premi Crítics d'Art a la tècnica d'escultura en el XIV Saló Internacional d'Arts Plàstiques (Barcelona) o la Medalla de Bronze en la III Bienal Internacional Valle de los Sueños.

Per a la Mosca d'aquest any, Xavier Raventós ha utilitzat ballestes de Nissan Patrol i retalls.

La resta de guardons, dijous

La nit de dijous es donaran a conèixer la resta de guardons. Per una banda, falta conèixer qui s'endú la Mosca del Col·legi, que reconeix trajectòries professionals. També es coneixeran els guanyadors de la Mosca Borda i Grossa, que s'escullen mitjançant vot secret dels periodistes gironines.

Enguany, opten a la Mosca Borda el Community Manager de l'Ajuntament de Girona, Aleix Clarió; l'alcalde de Salt, Jaume Torramadé; l'Àrea de Comunicació dels Mossos d'Esquadra - Regió Policial de Girona i la cap de l'oposició de l'Ajuntament de Girona, Pia Bosch (que ja va guanyar l'any passat). La Mosca Borda s'atorga a la persona o entitat que hagi oposat més resistència a les sol·licituds d'informació per part dels periodistes i/o s'hagi mostrat més susceptible.

La Mosca Grossa es concedeix a la persona o entitat que, amb la seva accessibilitat, hagi facilitat més la tasca informativa dels periodistes. Els finalistes del 2013 són Bitò Produccions; el cap de la regió d'emergències de Girona, Enric Cano (que ja la va guanyar el 2011); el regidor de Mobilitat i Seguretat de l'Ajuntament de Girona, Joan Alcalà i Luxmedia, responsables del departament de premsa i comunicació del Girona FC.