Els centres tecnològics de Girona van facturar 8,1 MEUR durant el 2012

Són espais d'investigació impulsats per la Generalitat al servei de les empreses on hi treballen 320 persones

Els tretze centres tecnològics de la xarxa TECNIO -impulsada per la Generalitat- van facturar 8,1 MEUR durant el 2012, un 7% més que l'any anterior. Són espais d'investigació a disposició de les empreses que poden contractar-los serveis específics. Als centres gironins hi treballen 320 persones, de les quals 120 són doctors. Durant el 2012 aquests centres han treballat amb més de 200 empreses desenvolupant projectes de col·laboració en robòtica, electrònica industrial o enginyeria química, entre d'altres, i han aconseguit nou patents. El director general d'Indústria, Antoni Ma Grau, ha destacat el creixement en la facturació tot i el context de crisi i la vitalitat de les empreses gironines.

Aquest tipus de centres de recerca acostumen a tenir la seva gènesi en equips d'investigació universitaris i, a banda de desenvolupar els seus propis projectes, la seva missió és ajudar les empreses a desenvolupar projectes concrets que les ajudin a innovar. A Girona, la xarxa TECNIO està formada per tretze centres.


Aquests tretze centres -bàsicament d'àmbits com la robòtica, l'electrònica industrial o l'enginyeria química- van facturar 8,1 MEUR durant el 2012, un 7% més que l'any anterior. El director general d'Indústria, Antoni Ma Grau, ha destacat les bones xifres aconseguides per aquests centres en un moment en què el món empresarial passa per situacions complicades. A més, ha destacat la "vitalitat" d'aquests centres de recerca, en els quals hi treballen 320 persones, dels quals 120 són doctors.

Gràcies a les col·laboracions entre aquests centres i les empreses s'han aconseguit patentar nou dissenys o productes. Durant el 2012, aquests centres van col·laborar amb unes 200 empreses. 

Aposta per donar-los a conèixer a les empreses

Malgrat aquestes xifres, Grau reconeix que cal fer un pas més per acostar aquests centres d'innovació a les empreses i que en valorin la seva capacitat. El director general d'Indústria creu que cal comunicar de manera conjunta l'oferta dels 95 centres d'aquestes característiques que existeixen a Catalunya. "Un cop donem a conèixer de manera conjunta tot el sistema ja després podrem desplegar una oferta particular per a cada necessitat i empresa", ha destacat.

Des de la direcció general d'Indústria s'han marcat el repte, doncs, de potenciar més aquests centres. Per això, estan organitzant jornades i visites perquè les empreses coneguin aquest recurs. Aquest matí a Girona, s'ha organitzat a la seu del Govern una jornada sota el títol 'TECNIO: el teu soci tecnològic' precisament per convidar empreses i explicar quins serveis ofereixen els tretze centres gironins i tota la xarxa catalana. 

De 10,5 MEUR a 175 MEUR en sis anys

Actualment, el Govern destina 10,5 MEUR d'inversió pública a la xarxa TECNIO, una xifra que Grau espera que es pugui mantenir al 2014. La Generalitat s'ha marcat el repte de poder arribar als 175 MEUR d'inversió al 2020 per situar Catalunya al nivell de les regions europees capdavanteres en innovació. Segons Grau, el país té potencial per fer-ho i, per això, per a la Generalitat serà "prioritari" apostar per aquests centres tecnològics.

Concretament a Girona, els tretze centres que formen la xarxa TECNIO són AMADE (Anàlisi i Materials Avançats per al Disseny Estructural), CENTA (Centre de Noves Tecnologies i Processos Alimentaris ), CENTRE CID (Centre d'Innovació i Desenvolupament Conceptual de nous Productes), CIDSAV (Centre d'Innovació i Desenvolupament en Sanitat Vegetal), EASY (Innovació en Informàtica i Electrònica Industrial i Sistemes Intel·ligents), FES (Fundació Eduard Soler), GEOCAMB (Centre de Geologia i Cartografia Ambiental), LEPAMAP (Laboratori d'Enginyeria Paperera i Materials Polímers), LEQUIA (Laboratori d'Enginyeria Química i Ambiental), LIPPSO (Laboratori d'Innovació en Processos i Productes de Síntesi Orgànica), TECHNOSPERM (Centre de Biotecnologia de la Reproducció), TIG (Tecnologies d'Imatge i Gràfics) i VICOROB (Visió per Computador i Robòtica).