L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha lamentat la mort d'aquest referent radiofònic i ha expressat el condol a la família. De la seva banda, el conseller de la Presdiència, Francesc Homs, ha qualificat Francina Boris de "referent per a moltes generacions".
Puigdemont ha recordat que Boris no era només un referent del món de la ràdio, sinó també del món de la sardana a Girona. La periodista va ser pionera en l'àmbit de les locutores de ràdio a Catalunya i va ser nomenada oficialment locutora de la Generalitat de Catalunya durant el període republicà. Va ser la primera veu de la ràdio a Girona i la primera locutora de Ràdio Girona, l'any 1933, on va passar gran part de la seva carrera radiofònica i on va dirigir un programa emblemàtic de la història de la ràdio de la capital giornina, 'D'ací d'allà, d'un clar país'.
Des del Govern de la Generalitat, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha lamentat la mort de Francina Boris, a qui ha qualificat de degana de les locutores de ràdio en català a Catalunya. Homs ha valorat la trajectòria de la periodista com a "referent per a molta gent i moltes generacions" pel "compromís amb el català i les tradicions pròpies, amb el conjunt del país i amb Girona".
A més ha dit que el de Boris és "un testimoni exemplar en els temps que vivim", un testimoni que ha de donar als catalans "el coratge, la fortalesa, la convicció que fent la feina ben feta ens en podem sortir per molt grans que siguin les dificultats". Segons Homs, constància, perseverança, convicció i compromís "són valors que la varen acompanyar en la seva vida i valors com aquests són els que ens permeten tirar endavant".
Al llarg de la seva extensa trajectòria, destaquen episodis com la retransmissió dels bombardejos durant la Guerra Civil i la creació, a mitjans dels anys quaranta, del programa degà de la informació sardanista a Catalunya i pioner en l'ús del català en plena dictadura franquista, 'Nostra dansa'.
Francina Boris va dedicar 70 anys ininterromputs a la ràdio en català, primer a Ràdio Associació de Catalunya i després a Ràdio Girona. Va ser una promotora activa del sardanisme i va ser una de les impulsores de la creació de l'Aplec de la Sardana de Girona. També va participar activament en la gestació de la mostra Girona, Temps de Flors.
"Compromís"
També ha destacat el paper de Francina Boris el conseller de Cultura, Ferran Mascarell. Concretament ha subratllat el "compromís" de la periodista amb la cultura i la llengua catalana, i ha recordat que "en un període especialment difícil, va fer els primers passos per incorporar la llengua catalana als mitjans de comunicació des del rigor professional i la constància a través dels seus programes".
Mascarell ha qualificat Boris de "gran difusora de la cultura popular catalana" i ha afegit que la seva mort és "una trista notícia per al món sardanista" i "la pèrdua d'un referent molt estimat" per als amants d'aquesta dansa.