Maria Friedman torna a Girona després de 10 anys

La reina del musical anglosaxó entonarà cançons de Bernstein i Sondheim al Temporada Alta

Maria Friedman, la veu per antonomàsia dels musicals de Broadway i el West End londinenc, actua aquest divendres al Temporada Alta. Hi presentarà el recital per veu i piano 'Lenny & Steve'.

Així és com la cantant s'ha dirigit sempre a dues eminències de la composició per a musicals, Leonard Bernstein i Steven Sondheim, amb els quals va treballar llargament i a qui ara dedica aquest espectacle. Friedman hi recopila cançons dels dos compositors, extretes majoritàriament de cèlebres musicals anglosaxons que han marcat la seva carrera com a cantant.

'New York, New York', 'Send In The Clowns' o 'Losing My Mind', són només algunes de les cèlebres peces que entonarà demà la cantant a l'Auditori de Girona.

Friedman ha estat l'estrella d'alguns dels grans musicals de la història, tant al Broadway novaiorquès com al West End de Londres. Es va donar a conèixer al musical 'Sunday in the Park with George', de Steven Sondheim, compositor que, com ha remarcat aquest dijous, ha estat el seu autor de referència a nivell professional.

Al llarg de la seva carrera ha participat en multitud de musicals i ha ofert també recitals com a solista. Alguns dels seus papers més destacats són la interpretació de Fosca a 'Passion' (Sondheim), el rol de Liza Elliot a 'Lady in the Dark', la Roxie Hart de 'Chicago', la seva participació a 'The Witches of Estwick' (2000) o l'estrena, l'any 2003, de 'Ragtime.

La cantant havia actuat ja al Festival Temporada Alta l'any 2003. Aleshores va oferir el recital Maria Friedman Live, amb un repertori més ampli incloent Gershwin, Kern, Cole Proter, Rany Newman, Jacques Brel, Suzanne Vega i també Stephen Sondheim.

Aquest dijous, després d'oferir un petit tast a la Sala Jamboree del que es veurà demà a Girona, Friedman ha explicat les raons que l'han dut a confeccionar el seu nou espectacle. En primer lloc, Sondheim i Bernstein són dos compositors molt estimats per la cantant i amb el primer hi va treballar moltes vegades durant la seva carrera, ha recordat. A la cantant se li va acudir que seria bo combinar les composicions de dos autors establerts a Nova York - "són dos newyorkers"-, amb l'afegitó que Sondheim va estar marcat compositivament per Bernstein en les seves primeres creacions. "Ens va semblar que les cançons casaven juntes", ha apuntat.

La selecció de cançons que han fet Friedmann i el pianista Jason Carr (director musical de l'espectacle) te a veure amb la reflexió sobre "com encaixaven juntes dins del repertori". A tall d'exemple, Friedman ha mencionat dues cançons que parlen de l'experiència paradoxal de la solitud en una ciutat tan massificada com Nova York, escrites en dècades diferents però que "comparteixen la mateixa idea de l'espai". Musicalment també són prou diferents, "una és un ballet i l'altre és frenètica, però funcionen juntes", assegura.

El repertori de 'Lenny & Steve' és generós: fins a 26 cançons. Els qui assisteixin aquest divendres a l'Auditori de Girona tindran ocasió de rememorar grans peces de la història del musical, com 'New York, New York' ('On the town', L.Bernstein); 'I have a love ('West Side Story', Bernstein/Sondheim); 'In Buddy's Eyes' ('Follies', Sondheim); 'Being Alive' (Company', Sondheim); o 'A little bit in love' ('Wonderful town', Bernstein)., entre moltes altres.