Santa Coloma de Farners s'omple de ratafia fins diumenge

S'han programat desenes d'activitats en la ja tradicional festa popular

Santa Coloma de Farners acull des d'avui i fins el proper 10 de novembre la Festa de la Ratafia, un dies de molt de tràfec a la ciutat amb múltiples activitats que s’han organitzat i que s'ha iniciat avui amb la Ruta de la Ratafia. A partir d’aquí, la ratafia i tot el que envolta a aquest beuratge preparat amb herbes remeieres, prenen un protagonisme especial i exclusiu unint tradició, cultura ratafiaire i innovació gastronòmica.

La Festa de la Ratafia la va crear l’any 1982 El Jovent del Poble, una entitat ja desapareguda. Des de fa anys, la Festa està organitzada per l’Ajuntament de Santa Coloma que va agafar el relleu al Jovent del Poble valorant les grans possibilitats que tenia aquest esdeveniment en el calendari de festes colomenc. Des de fa tres anys, la Confraria de la Ratafia, també participa en l’organització, encarregant-se de bona part del contingut d’activitats.

El que va néixer com una festa modesta que volia retre homenatge a aquest licor d’herbes, es va convertir, en poc temps, en un dels grans esdeveniments de Santa Coloma de Farners. Des de fa anys, la festa està consolidada i va creixent amb noves propostes i incorporacions que refermen la gran voluntat colomenca en la conservació d’aquest licor que conté tota la saviesa, tots els costums i tota la tradició d’abans. La ratafia forma part ja del patrimoni colomenc, un patrimoni que ens ensenya a destriar allò que és bo per a la nostra identitat.

Durant els dies de la festa es divulga tot l’univers que envolta aquest preuat licor per tots els colomencs i colomenques que participen activament de la festa ja sigui des de les entitats o particularment.

Activitats ratafiaires a les escoles

Entre les novetats d’aquest any hi ha una important acció entre els nois i noies de les tres escoles de Santa Coloma: Castell de Farners, Sant Salvador d’Horta i la Salle, mobilitzant més de 300 alumnes d’aquests centres. El dimecres 6 de novembre, a la plaça de la Pau, els alumnes de cicle inicial tindran una trobada amb la trementinaire per oferir-li les plantes que necessita per fer els seus remeis i cantar la cançó de la trementinaire. Dies abans, a l’escola, els alumnes hauran estat treballant amb les herbes per fer olis aromàtics, farcellets d’herbes i la cançó sota la direcció dels professors de música dels centres, que està dedicada a la trementinaire. Els alumnes de sisè han fet textos sobre la ratafia, individuals o col·lectius. Es farà una selecció d’aquests escrits i el 7 de novembre tindrà lloc una lectura, a l’Auditori Municipal. A més a més, la Confraria de la Ratafia editarà vuit exemplars amb aquests textos que seran distribuïts a cada classe que hi ha participat, a la Biblioteca Joan Vinyoli i un se’l quedarà la Confraria.
Els de quart s’han repartit en grups i cada un d’ells ha estudiat 9 tipus d’herbes remeieres diferents. Han fet unes fitxes amb les que es farà un diccionari que estarà exposat durant la Festa de la Ratafia. La intenció és que a partir d’aquest any es vagi ampliant aquest diccionari.

Concurs de la Ratafia

Aquest any s’ha batut el rècord de participació al 32è Concurs de la Ratafia de Santa Coloma de Farners. S’han presentat 196 ratafies casolanes, 19 més que en el concurs de l’any passat. Els guanyadors del concurs es coneixeran el proper 8 de novembre en el decurs del sopar popular que es fa per la Festa de la Ratafia. Un jurat expert triarà les ratafies guanyadores d’entre les 10 finalistes que han sortit de la fase eliminatòria, en la han fet la tria els membres de la Confraria de la Ratafia i diversos sommeliers. El jurat que decidirà les ratafies guanyadores estarà format per Antoni Roig, Xavier Codina, Carme Bosch, Anna Selga i Anna Vicens. Les 10 ratafies classificades per la final són les que tenen els números de registre: 191, 144, 64, 128, 137, 187, 44, 172, 169 i 149.

Espais ratafiaires

Totes les ratafies de Catalunya estaran representades durant tot el cap de setmana a la Vela de la Ratafia, a més de productes fets amb ratafia com coques, melmelades, iogurts, cafès, infusions o bombons. La Vela de la Ratafia estarà ubicada a la plaça Farners i al seu voltant, així com també a la plaça del Firal, s’hi trobaran parades de productes artesanals.
A la Casa de la Paraula hi haurà una part de l'exposició "Univers de la Ratafia" on es trobaran les ratafies participants al 32è Concurs de la Ratafia i un recull de textos d'autors literaris que contenen la paraula ratafia. Altres espais que integren l'exposició són llocs tan representatius des dels inicis de la festa com la Pastisseria Joaquim Trias, el Bar Sport, l'Hotel Pinxo, l'Espígol i l'Arxiu Comarcal.

El Ratafiarium estarà ubicat a les Mesures de la Plaça Farners. En aquest espai, dissabte i diumenge, es faran tallers, concerts, presentacions, activitats infantils i diumenge tindrà lloc el lliurament de premis als guanyadors de la 32ena edició del Concurs de la Ratafia.

Ruta de la Ratafia

La Ruta de la Ratafia es fa el dijous 7 de novembre. Enguany s’ha introduït diverses novetats. S’ha fet una litúrgia que està basada en un llibre antic de la ratafia. També s’ha confeccionat un penó. La ruta sortirà de casa de la guanyadora de la ratafia local de l’any passat. Des d’aquí s’anirà en processó silenciosa, fent la litúrgia, fins a la vela de la plaça Farners. En el moment que es pengi el penó és donarà per inaugurada la 32a edició de la Festa de la Ratafia. Animaran la ruta els Grallers de Santa Coloma de Farners, l’Àguila de Sant Pere Cercada, els gegants de pal Sol i Serena i els Trabucaires d’en Serrallonga. A la Vela de la Ratafia es farà un concert. El darrer dia, com a cloenda, es despenjarà el penó i s’anirà fins a la casa del guanyador de la ratafia local d’aquest any. Allà es deixarà el penó i el llibre de la litúrgia que estarà en custodia fins la festa 2014.
La 32a edició de la Festa de la Ratafia arrenca el proper 7 de novembre amb la Ruta de la Ratafia i un concert que es farà a la Vela de la Ratafia que estarà ubicada a la plaça Farners. Fins el diumenge 10 de novembre la ratafia, la tradició i la màgia que gira al voltant d’aquest beuratge elaborat amb herbes remeieres seran protagonistes i converteixen Santa Coloma en la capital mundial de la ratafia.

Trobades i concentracions

El dissabte, 9 de novembre, es farà una trobada d’instagramers amb l’Instagram Your City. Els participants esmorzaran a la Casa de la Paraula i des d’allà sortiran per fer el recorregut fotogràfic. S’han preparat dos itineraris. Un que farà la Ruta dels Segadors i l’altre que transcorrerà pel parc de Sant Salvador.
Per segon any consecutiu es farà una concentració d’autocaravanes a l’aparcament del Parc de Sant Salvador. Les autocaravanes ocuparan l’espai destinat tot el cap de setmana. Se seguiran les activitats de la mateixa fira, però també es faran visites al poble i a les zones d’interès dels voltants per donar a conèixer el municipi als autocaravanistes que vinguin de fora. L’any passat van participar a la concentració unes 60 autocaravanes.

El diumenge 10 de novembre tindrà lloc la 18ena Trobada de Puntaires i una trobada de tractoristes.

Concerts i Correfoc

El dijous, 7 de novembre, després de la Ruta de la Ratafia, es farà un concert a la Vela de la Ratafia que anirà a càrrec del grup del grup Ebri Knight.
El dissabte 8 de novembre, al poliesportiu La Nòria, tindrà lloc el Ball de la Ratafia amb els grups: Rude & The Lickshots, Banda Bandarra, Juantxo Skalari & Rude Band i La Jet Set.
El correfoc es farà el dissabte, 8 de novembre,a la plaça del Firal. Hi haurà ball de diables i espectacle de foc amb Els Diables d’en Pere Botero.