El segon Fòrum Gastronòmic Ciutat de Figueres creix en visitants i es consolida

Els organitzadors han assegurat que la mostra seguirà a l'Alt Empordà els pròxims anys

Per segon any consecutiu, la Rambla de Figueres ha estat l’epicentre del Fòrum Gastronòmic Ciutat, que ha rebut la visita de milers de persones durant tres dies, augmentant el volum de visitants respecte a l’anterior edició. L’assistència ha tornat a ser un èxit amb la voluntat que la capital empordanesa repeteixi com a seu els propers anys. Amb més metres, un horari ampliat i una oferta de tast més elevada respecte al 2024, el Fòrum ha ofert un programa farcit de sessions gastronòmiques, ponències i concursos, a part de comptar amb una trentena d’expositors.

Organitzat per l’empresa gironina Incatis amb la col·laboració de l’Ajuntament de Figueres i la Diputació de Girona, del 3 al 5 d’octubre ha acostat la gastronomia al públic i alhora ha posat en valor la riquesa de la cuina empordanesa. Nombroses activitats han compartit espai amb la participació de professionals de restaurants de renom com el Compartir, Miramar, Motel Empordà, Voramar i Empòrium, entre d’altres.

Tots ells han debatut i reflexionat sobre plats representatius de la cuina dolça i salada del territori, amb protagonisme per al pa, la xocolata, les flaones, els arrossos i l’oca amb peres. El concurs que determina quin és el Millor Brunyol de l’Empordà ha premiat la pastisseria Quer, mentre que els assistents també han tingut la possibilitat de tastar nombrosos productes del segell Girona Excel·lent. Membres del col·lectiu gastronòmic empordanès Cuina del Vent han cuinat plats en directe i per segon any consecutiu, l’Escola d’Hostaleria de Figueres ha organitzat un dinar inspirat en Salvador Dalí.

Albert Labastida, director del Fòrum Gastronòmic, en fa una valoració molt positiva: “L’edició d’aquest 2025 ha estat un èxit i ha servit per certificar el creixement del projecte i la seva consolidació a Figueres. Hem superat les xifres de l’any passat, gràcies també a disposar d’una jornada més.

La major part de les sessions i ponències han estat plenes amb un públic format per professionals i amants de la gastronomia que han aprofitat l’oportunitat de poder estar a prop de figures consolidades i també de noves promeses del territori”. Afegeix que “el Fòrum es confirma com un referent gastronòmic i alhora popular a l’Empordà i també al conjunt de Catalunya. Ha estat una edició excel·lent per molts motius i això ens anima des d’avui mateix a pensar com millorar-la encara més de cara a la propera edició”.

Manel Rodríguez, tinent d’alcalde i regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Figueres, explica que “aquesta segona edició ha tornat a ser un èxit de participació i de qualitat de les propostes. La Rambla ha viscut un gran ambient els tres dies, amb un alt nombre de visitants i de participants a les activitats. Demostrem que el Fòrum Gastronòmic Ciutat funciona a Figueres i confiem en consolidar-lo com una proposta més per seguir dinamitzant i posant en valor la gastronomia de l’Empordà, els nostres productes i els seus professionals”.

El Fòrum ha tornat a acostar la cuina a la gent, al mateix temps que ha volgut formar i educar al potencial client dels mercats, botigues i establiments de restauració, així com posar en valor la tasca dels agricultors i proveïdors d’aliments. Figueres ha acollit per segon any consecutiu un programa farcit d’activitats que ha comptat amb demostracions culinàries en directe de la mà de xefs reconeguts, que han parlat del producte local i han cuinat davant dels assistents. També s’hi han ofert tasts d’aliments de proximitat. L’espai firal s’ha ampliat i ha comptat amb una trentena d’empreses expositores que ha permès als assistents descobrir, comparar, degustar i adquirir entre un ampli ventall de productes.

El Millor Brunyol de l’Empordà el fan a Can Quer

Veient l’èxit de l’any passat, el Fòrum Gastronòmic Ciutat ha tornat ha celebrat la segona edició del concurs que tria el Millor Brunyol de l’Empordà. El certamen va tenir lloc el divendres a l’Escola d’Hostaleria Institut Olivar Gran de Figueres i hi van participar pastissers, flequers i cuiners de diferents punts de les comarques gironines amb punts de venda oberts al públic.

El guanyador va ser la pastisseria Quer, després del veredicte emès pel jurat, format per reconeguts flequers, pastissers, gastrònoms i periodistes. Quer és un negoci familiar amb més d’un segle de vida que va fundar-se l’any 1879 i té fleques a Cadaqués i Port de la Selva.

Cinc generacions després, els germans Eduard i Sergi Quer han estat els encarregats d’introduir noves tècniques de pastisseria amb noves textures i sabors, així com una consciència de producte més saludable. El guanyador va obtenir un estand en el Fòrum Gastronòmic Ciutat i dissabte va fer una xerrada amb demostració inclosa sobre com prepara els brunyols. La pastisseria Quer agafa el relleu de Maia Flequers de Figueres, l’establelliment guanyador el 2024 i que no es va poder presentar aquesta edició però sí que va formar part del jurat del concurs.