El Fòrum Gastronòmic Ciutat, que per segon any consecutiu té lloc a la Rambla de Figueres, ha obert aquesta tarda les portes i ho ha fet amb l’acte d’inauguració i les primeres activitats. Des d’avui i fins diumenge, es marca com a principal repte acostar la gastronomia al públic a partir de demostracions culinàries, sessions gastronòmiques, tasts de productes de proximitat i concursos.
Compta amb una trentena d’expositors, més que l’any passat, i té l’objectiu de posar en valor i dinamitzar la riquesa de la cuina de l’Empordà. Amb un format de caràcter popular, amplia el seu horari i l’oferta de tast amb la voluntat de consolidar-se com una cita de referència.
Presenta un programa que alterna plats dolços i salats representatius del territori, i compta amb la participació de nombrosos professionals que treballen en restaurants empordanesos de renom. El pa, la xocolata i els brunyols han estat els primers protagonistes d’una jornada que ha comptat amb la inauguració oficial amb la participació dels organitzadors i les autoritats.
Manel Rodríguez, tinent d’alcalde i regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Figueres, ha indicat que “amb la segona edició del Fòrum a Figueres consolidem una proposta més per dinamitzar i posar en valor la gastronomia empordanesa, els nostres productes i els establiments de referència. De ben segur que l’edició d’aquest any serà tot un èxit, amb més expositors, demostracions i tasts. El volem fer créixer com a esdeveniment gastronòmic de referència a l’Empordà i també a les comarques gironines”.
El director del Fòrum Gastronòmic, Albert Labastida, ha explicat que “la resposta de la ciutat i del sector va ser extraordinària el 2024 i, un any després, hi tornem amb més força i amb unes expectatives encara més grans. Aquest creixement és una mostra clara que Figueres ha sabut fer seu el Fòrum i que es reafirma com una de les capitals gastronòmiques de referència del territori català”.
El certamen amplia horaris, amb activitats fins a les 11 de la nit avui i demà, i diumenge amb jornada de 10 a 17 h. Compta amb diversos escenaris per a ponències i presentacions de productes, i una zona d’expositors amb una trentena d’empreses que ofereixen degustacions variades. Els visitants poden adquirir tiquets per tastar racions i sopar o dinar a la Rambla.
En el marc de la inauguració, s’ha celebrat la segona edició del concurs del Millor Brunyol de l’Empordà, que ha guanyat la pastisseria Quer, amb més d’un segle d’història i establiments a Cadaqués i Port de la Selva.
El programa del cap de setmana inclou ponències i degustacions a càrrec de reconeguts xefs com Mateu Casañas (Compartir, Cadaqués), Gregory Abella (Falconera, Roses), Javi Martínez i Quim Brugat (Castell Perelada), Ramon Duran (Hotel Duran, Figueres), Guillem Gavilán i Pau Jamàs (Voramar, Portbou), Ariadna Sala (El Portal de Bàscara) i Lluís Subirós (Motel Empordà, Figueres). També hi participaran Toni Gerez (Castell Perelada), Julen Rodríguez (Miramar) i pastissers com Àngel Garcia, Joaquim Darnés i Jordi Fàbrega.
Al llarg del cap de setmana es podran degustar productes del segell Girona Excel·lent i plats cuinats en directe pels membres de la Cuina del Vent, com mandonguilles amb sípia, arròs sec de cananes o pollastre amb poma i prunes. L’Associació d’Amics dels Museus Dalí i l’Escola d’Hostaleria Institut Olivar Gran de Figueres també hi col·laboren amb un dinar inspirat en l’univers de Salvador Dalí.