Les famílies del bloc de Salt oposaran resistència a un nou desallotjament

La PAH assegura que "la lluita continua" fins que no es doni una solució global al projecte de l'habitatge

"La lluita continua i el bloc Salt no pensa abandonar". Així de taxativa ha estat la portaveu de la PAH a Girona, Marta Afuera, l'endemà de conèixer que el tribunal d'Estrasburg ha aixecat la paralització del desallotjament. Davant l'amenaça que el jutjat d'instrucció número 3 torni a fixar una nova data per fer-los fora del bloc, les famílies asseguren que no pensen marxar. Per a elles, estar al bloc no només suposa tenir un sostre sinó que defensen que s'han fet fortes gràcies a la vida en comunitat.

La PAH reconeix que la Generalitat està fent passos per oferir pisos a les catorze famílies que viuen al bloc després de la resolució d'Estrasburg. Aquest mateix matí, tres famílies han rebut trucades on se'ls informava que en els propers dies seran citades per anar a visitar els pisos. "Si l'administració pensa que oferint tres o quatre pisos el problema se soluciona va malament, només a la PAH de Girona hem atès en un any més de 1.000 casos de famílies que tenen problemes d'habitatge", ha criticat Afuera.

Segons la PAH, la voluntat del Govern és "desactivar" la lluita que ha suposat el bloc i "atomitzar" les famílies fent-les viure en pisos disseminats per Salt. A més, la plataforma alerta que més enllà d'oferir un pis a les famílies, la Generalitat no els garanteix ajudes per pagar els subministraments o per poder comprar menjar. Per exemple, la Bouchra és una de les dones que viu amb el seu marit i el seu fill al bloc i, a més, està embarassada. Ni ella ni el seu home tenen ingressos i no pensa abandonar el bloc perquè assegura que tot sols no podran pagar els rebuts ni comprar menjar.

També ho tenen clar la Núria Brugulat -que viu al bloc amb els seus dos fills adolescents- i la Nyami -que hi viu amb l'home i quatre fills- que afirmen que no pensen sortir del bloc. "Vull que ens deixin viure aquí pagant un lloguer social, no vull sortir del bloc, aquí em sento bé i els meus fills també", sosté la Nyami. Aquestes famílies asseguren que la seva voluntat no és viure "gratis" al bloc sinó que volen quedar-s'hi pagant un lloguer social. 

Si les famílies marxen, n'hi ha més en llista d'espera

La portaveu de la PAH ha explicat que totes les famílies que viuen al bloc faran tots els passos per conèixer quins habitatges els ofereix la Generalitat i que serà cadascuna "de manera individual i lliurement" qui decidirà si accepta el nou habitatge o s'està al bloc.

Afuera ha avançat que si algunes famílies marxessin això no desactiva la lluita. "Tenim la nostra pròpia llista d'espera de famílies que estan disposades a venir a viure al bloc i continuar lluitant", ha alertat. A més, Afuera tampoc ha descartat que, davant d'un possible desallotjament, la PAH es plantegi ocupar un altre immoble.

La portaveu de la PAH ha demanat a les administracions que es posin al costat del moviment i de les persones que tenen problemes d'habitatge. Concretament, ha instat ERC a comprometre's a pressionar el Govern de la Generalitat per aconseguir mesures que solucionin el problema de l'habitatge. Per exemple, demana que els habitatges que té la Sareb -com el bloc ocupat a Salt- es cedeixi als ajuntaments i a la Generalitat per destinar-lo a lloguer social.