Escenifiquen l'acord per a la futura estació intermodal de Figueres - Vilafant

S'han iniciat els tràmits per licitar el projecte que suposarà "una gran transformació" de la ciutat i la comarca

L’Estat, la Generalitat i els ajuntaments de Figueres i de Vilafant han signat el protocol per impulsar la nova estació intermodal Figueres-Vilafant i la variant ferroviària. En total, serà una inversió de més de 150 milions d’euros (MEUR). L’alcalde de Figueres, Jordi Masquef, ha destacat que l’actuació suposarà una “gran transformació” de la ciutat i “una oportunitat de transformar els barris més degradats” de la població.

L’alcaldessa de Vilafant, Montse de la Llave, ha ressaltat que la nova estació serà “una autèntica oportunitat per al territori”, ja que connectarà l’Alt Empordà amb la resta d’Europa. El secretari d’Estat de Transports, José Antonio Santano, ha remarcat el seu compromís perquè el projecte tiri endavant: “És imparable”.

La consellera Sílvia Paneque ha destacat que el projecte contribuirà a una “articulació territorial més eficient, ordenada i sostenible” i ha subratllat la importància estratègica de la mobilitat per a Catalunya: “Només podem aspirar a una mobilitat ordenada si disposem d’un sistema de transport públic eficient i sostenible”.

Segons el protocol, Adif redactarà i executarà les obres de la segona fase de la variant i la reforma de l’estació. Alhora, el Departament de Territori elaborarà un pla director urbanístic en coordinació amb els dos consistoris, per definir el reaprofitament dels sòls alliberats del servei ferroviari i les noves necessitats d’infraestructura.

La Generalitat executarà les obres d’urbanització en aquests àmbits, mentre que els ajuntaments de Figueres i Vilafant adaptaran els planejaments urbanístics per integrar els terrenys desafectats al teixit urbà.

Paneque ha remarcat que l’acord “és fruit d’un objectiu compartit, construït amb convicció i visió de futur” i ha posat en valor la participació de “molts colors polítics democràtics units” en una iniciativa que, segons ha dit, “serveix el bé comú i el progrés del territori”.

L’actuació també permetrà repensar urbanísticament l’entorn de l’estació de Figueres-Vilafant i avançar cap a un model de mobilitat més integrat, aprofitant la posició estratègica de l’Alt Empordà com a porta d’Europa i node logístic i de connexió intercultural, segons ha apuntat la consellera.