El Trueta aplica la neuroestimulació per tractar dolors crònics a la part superior del cos

Col·loquen els dispositius fins a les vèrtebres cervicals per augmentar el camp d'actuació

La Unitat del Dolor de l’Hospital Girona Josep Trueta de Girona ha ampliat els tractaments que pot oferir a l’hora de respondre al dolor crònic mitjançant la neuroestimulació, tècnica que aprofita senyals elèctrics per modificar l’activitat del sistema nerviós. En concret, ha incorporat aquesta teràpia quan el dolor afecta les extremitats superiors, gràcies a situar el dispositiu encarregat d’aquesta funció fins a les vèrtebres cervicals. D’aquesta manera, s’augmenta el camp d’actuació, ja que, fins ara, es col·locava el dispositiu només fins a la zona lumbar, principalment en casos en què el dolor es focalitza a la part baixa de l’esquena o les extremitats inferiors.

La Unitat, vinculada al Servei d’Anestesiologia i Reanimació del Trueta, va implantar el primer neuroestimulador a la zona cervical a finals de maig, en un cas vinculat a una síndrome regional complexa en un braç. Es tracta d’una patologia poc habitual que pot desenvolupar-se després de patir la lesió d’un nervi o del teixit que l’envolta, fet que provoca un dolor intens i que pot ser desproporcionat respecte a la lesió inicial. Els símptomes visibles que pot provocar són inflamació de l’extremitat, canvis notables de temperatura o hipersensibilitat. A la vegada, es pot perdre mobilitat a la zona afectada a conseqüència de la mateixa limitació del pacient per evitar sentir dolor.

El dispositiu neuroestimulador consisteix en un filament dotat de terminacions elèctriques que s’implanta a la zona lumbar i va resseguint la columna fins a arribar a la ubicació precisa que permet incidir en la zona del cos afectada pel dolor crònic. Aquestes terminacions descarreguen impulsos elèctrics molt suaus que permeten alterar els missatges de dolor generats pels nervis i que arriben al cervell.

La progressiva millora d’aquests dispositius pel que fa a la capacitat de programació dels polsos elèctrics és el que ha permès col·locar-los també a la zona cervical, ja que el pacient no nota ni formigueig ni rampes a l’extremitat, com succeeix amb els aparells convencionals.

Per determinar la posició exacta on s’ha d’activar la terminació elèctrica en cada persona, el procediment es duu a terme amb anestèsia local i sedació suau, perquè el mateix pacient pugui indicar si percep l’efecte del neuroestimulador, que generalment es tradueix en un suau formigueig a la zona adolorida. Un cop finalitzada la intervenció, pot marxar a casa seva el mateix dia.

Durant les primeres setmanes, el neuroestimulador va connectat a una bateria externa, la qual permet ajustar la intensitat dels impulsos elèctrics que mitiguen el dolor segons la sensació del pacient. Una vegada ajustat, s’implanta una bateria interna similar a la d’un marcapassos.

Unitat del Dolor del Trueta

Els professionals de la Unitat del Dolor del Trueta destaquen la capacitat dels neuroestimuladors com una eina terapèutica més en els casos en què els exercicis de rehabilitació, el tractament amb fàrmacs i les infiltracions no han permès alleujar el dolor crònic dels pacients. En aquest sentit, el cost del dispositiu es veu compensat per una disminució de les visites mèdiques a causa del dolor persistent, així com la despesa farmacèutica. L’any 2024, a la Unitat es van implantar sis neuroestimuladors, majoritàriament en casos de síndrome de dolor espinal persistent.

Globalment, la Unitat va atendre prop de 800 pacients l’any passat. En la majoria de casos, les visites requereixen la pràctica d’infiltracions i bloquejos, sovint per problemes cervicals o lumbars. La cartera de serveis, però, també inclou suport psicoterapèutic, infermeria especialitzada o neuromodulació amb bombes intratecals i estimulació medul·lar; i també integra comitès de raquis i dolor oncològic. En aquest context, un 15% de les intervencions es fan a pacients amb un càncer avançat amb l’objectiu de disminuir-los el dolor.