El PSC de Girona demana la dimissió del regidor d’Acció Climàtica, Sergi Cot, pel “fracàs absolut” del model de recollida d’escombraries. Els socialistes asseguren que la memòria que acompanya la modificació del contracte, que dilluns es portarà a ple, recull “greus deficiències operatives i un increment constant dels costos”. Els socialistes subratllen que la situació de la ciutat, amb “carrers bruts, percentatges inadmissibles d’impropis als contenidors i un sistema que genera més problemes que solucions” evidencia una “gestió erràtica i sense direcció política”. La portaveu del PSC, Bea Esporrín, subratlla que “el sistema ha fracassat i que aquesta nova modificació del contracte, la quarta, n’és la prova més clara”.
El PSC assegura que, segons les dades oficials, a Girona la fracció orgànica presenta una mitjana d’impropis del 18,71%, “molt per sobre del llindar màxim del 7% establert per l’Agència de Residus de Catalunya”. Els socialistes subratllen que això implica “que una part important d’aquesta fracció no es pot reciclar i s’ha d’eliminar amb un sobrecost per a l’Ajuntament”. A més, precisen que “moltes de les rutes de recollida acumulen dades preocupants” i que “en una d’elles s’ha arribat a detectar fins a un 38,18% d’impropis a la fracció orgànica, un incompliment greu tant des del punt de vista ambiental com econòmic”.
En un comunicat, el PSC de Girona afirma que “aquest incompliment també comporta penalitzacions econòmiques”. Sostenen que el cost fix per tona de residus de compostatge és de 100 euros, però que si se supera el llindar d’impropis, aquest preu s’incrementa progressivament fins a 60 euros addicionals per tona.
“Estem parlant d’un sobrecost acumulat durant mesos, que només el 2025, ja suma aproximadament 45.000 euros”, critica Esporrín. “Una quantitat que evidencia una gestió ineficient i contraproduent. És una prova clara de la improvisació i la manca de serietat del govern de Salellas, que ha fet que la ciutadania hagi viscut durant mesos entre brutícia i desordre com a conseqüència directa de la seva mala gestió”.
“El més greu és que aquest desgavell el pagarà, com sempre, el ciutadà de Girona, que acabarà assumint amb els seus impostos una despesa que es podria haver evitat amb una bona planificació i gestió” hi afegeix la portaveu socialista.
Problema “estructural”
El PSC també assegura que Girona “pateix un problema estructural de neteja”. Remetent-se a la memòria que acompanya la modificació del contracte, els socialistes subratllen que “un 14% dels residus es deixen fora dels contenidors, la qual cosa suposa un volum inassumible per a la via pública”. “Aquesta és la conseqüència directa d’un model mal planificat, mal implantat i mal explicat, que no té en compte la realitat de Girona ni dels seus barris”, diu Esporrín.
Per al grup municipal, és “especialment preocupant que la ciutat tingui pitjors indicadors que molts municipis amb sistemes de contenidors oberts, i que fins i tot, en el cas del vidre, es detecti un 100% d’impropis”. “Aquest indicador és inacceptable, i mostra clarament que el sistema no només no funciona, sinó que ha generat desconcert i desafecció entre la ciutadania”, ressalta la portaveu del PSC.
A més, els socialistes també posen en relleu que “la situació no és millor en altres fraccions”, posant com a exemple que el paper i cartó “presenta una mitjana d’impropis superior al 16%, quan el límit és del 5%”.
Més de 21 MEUR anuals
Al comunicat, el PSC alerta que el cost total del contracte de neteja i recollida supera els 21 milions d’euros (MEUR) anuals, “una xifra elevadíssima per un servei que no compleix els seus objectius ni garanteix un bon servei a la ciutadania”. “A cada modificació, hem advertit que el que es plantejava no era una solució real, sinó pedaços; ara el mateix govern ho reconeix implícitament amb aquesta quarta modificació” ha conclòs Bea Esporrín.
Per això, el PSC conclou que “el desgavell en la gestió del servei de recollida de residus a la ciutat no pot quedar sense responsabilitats polítiques”. I reclamen la dimissió del regidor d’Acció Climàtica, Sergi Cot, perquè ha estat “incapaç de reconduir una situació heretada del govern anterior i ha optat per mantenir un model de recollida fallit, sense impulsar canvis estructurals ni alternatives reals de millora”.