Girona recupera els contenidors per fracció i invertirà 400.000 euros en el nou model

S'activarà a partir del 2026, seran tots intel·ligents i hi haurà noves mesures de neteja

Girona tornarà a tenir contenidors per a cada fracció per llençar-hi les escombraries cada dia a principis del 2026. La mesura s’inclou dins la modificació del contracte que l’ajuntament portarà a ple dilluns vinent i suposarà comprar 1.200 contenidors (perquè tots aniran amb targeta).

En total, s’hauran d’invertir uns 400.000 euros. L’alcalde, Lluc Salellas, assegura que “no tindrà impacte en la ciutadania”, perquè l’ajuntament confia recuperar-ho amb l’increment del reciclatge. En paral·lel, la modificació del contracte inclou altres mesures, que es començaran a veure en els propers mesos. Entre aquestes, es reforçarà la neteja al voltant dels contenidors i el buidatge de papereres, o es duplicarà la recollida de la resta als comerços.

La modificació del contracte de recollida de residus inclou canvis substancials amb el model de contenidors intel·ligents. Perquè un cop entri en vigor, a principis del 2026, tots aquells barris de la ciutat on s’han implantat passaran a tenir-ne un de diferenciat per a cada fracció. I la ciutadania els podrà obrir cada dia i a qualsevol hora per llançar-hi les escombraries.

L’alcalde, Lluc Salellas, ha explicat que tot i que el nou sistema es va acabar d’implantar fa poques setmanes arreu de la ciutat, feia mesos que l’equip de govern treballava per millorar la recollida de residus. I de fet, com ha precisat la vicealcaldessa Gemma Geis, s’ha comptat també amb l’assessorament d’una consultoria per tirar-los endavant.

Salellas ha tret xifres i ha recordat que, d’ençà que es va engegar el nou model –que combina els contenidors amb el porta a porta i les àrees temporals– s’han repartit més de 107.000 targetes i 10.000 cubells del porta a porta. “El 90% dels habitatges de la ciutat ja disposen dels materials corresponents, i a dia d’avui quatre de cada cinc gironins fan servir el sistema de recollida de residus”, ha subratllat.

L’alcalde, però, també ha admès que els resultats no eren els esperats. I que per això, amb la voluntat de millorar els índexs de reciclatge i també abaratir la taxa, l’equip de govern entoma ara els canvis amb la recollida de residus. Lluc Salellas ha precisat que, de fet, ja s’ha posat en marxa una primera fase (la que va recuperar els contenidors de vidre i ampliar la recollida d’orgànica) i que la segona fase se centra, precisament, en la modificació del contracte.

La proposta es portarà a ple dilluns vinent i, tan bon punt s’aprovi, l’Ajuntament de Girona ja encarregarà els nous contenidors intel·ligents. Se n’hauran de comprar 1.200 –el consistori afina la xifra a 1.130– que es preveuen que arribin a finals d’any i s’implantin de forma progressiva als diferents barris a principis del 2026. Fins aleshores, es mantindrà el calendari de recollida actual.

“Per tant, a partir de llavors la gent podrà obrir els diferents contenidors a qualsevol hora del dia amb la targeta, que és allò que ens permet complir amb la llei”, ha precisat l’alcalde (en referència als contenidors xipats). “Amb aquest canvi, donem més flexibilitat i facilitem el reciclatge”, ha subratllat.

Inversió de 400.000 euros

La compra dels nous contenidors suposarà una inversió d’uns 400.000 euros, part dels quals es finançaran amb l’estalvi que s’ha aconseguit amb les modificacions que fins ara s’han fet al contracte. La resta els posarà l’ajuntament, però com ha precisat la vicealcaldessa, a la pràctica això suposarà un increment del 3,8% del que s’havia pressupostat pagar aquest 2025.

A més, l’alcalde ha posat en relleu que el consistori confia que això no tingui impacte en la ciutadania. Perquè, a part de reorganitzar les partides internes dins el mateix servei, es preveu sufragar el cost “a través de la millora en l’eficiència de la recollida de residus i les millores dels índexs de reciclatge”.

Reforç de la neteja i més recollida de resta als comerços

Tot i que el retorn a un contenidor per fracció –això sí, en aquest cas intel·ligents– sigui el canvi més cridaner, la modificació del contracte de recollida també incorpora altres millores. En el cas dels barris on hi ha porta a porta, se substituiran les saques de poda per cubells amb més capacitat (i a aquells veïns que ho demanin, també se’ls en lliurarà un de particular).

A més, també es reforçarà la neteja al voltant dels contenidors, la recollida de voluminosos i el buidatge de papereres (en aquest últim cas, sobretot en caps de setmana). En concret, per als voluminosos hi haurà un equip més en caps de setmana i el servei passarà a estar operatiu durant els set dies (dos més que fins ara).

En referència a les papereres, la vicealcaldessa ha posat en relleu que tenir un contenidor intel·ligent per a cada fracció també permetrà reduir la imatge d’aquelles que estan plenes a vessar. “Crearà un efecte colateral, perquè no hi haurà bosses lligades com passa fins ara o escombraries al voltant”, ha precisat.

Pel que fa a la recollida comercial, es duplicarà la recollida de resta per als establiments i comerços de la ciutat. I finalment, la modificació també preveu contractar un equip d’educadors ambientals que informaran a la ciutadania dels canvis a peu de carrer.

L’alcalde ha explicat que, en aquests casos, els canvis ja es començaran a implementar “en els pròxims mesos”. A més, Lluc Salellas ha avançat que, en el cas del Barri Vell i les zones de la ciutat on hi ha les àrees temporals, l’equip de govern està estudiant també “canvis i millores” que podrien ser efectives aquesta tardor.

“A les necessitats de la ciutat”

L’alcalde de Girona ha destacat que els canvis que incorpora la modificació del contracte són el resultat “d’un procés d’escolta activa amb la ciutadania”. “Ens adaptem per millorar”, ha dit.

Per la seva banda, Gemma Geis ha subratllat que el desplegament del nou model “no ha estat senzill”; també, tenint en compte que Girona ha estat “pionera” i que, en tres anys, la població ha crescut un 4% fins a superar els 107.000 habitants. “Impulsem canvis fets amb maduresa, amb un sistema més flexible que és el que ens demana la ciutadania i que s’adapta a les necessitats de la ciutat”, ha subratllat la vicealcaldessa.

El tinent d’alcaldia Quim Ayats ha posat en relleu que la modificació del contracte obeeix a l’objectiu de “fer evolucionar el sistema per adaptar-lo a la realitat de la ciutat”, després de dur a terme “una diagnosi profunda”. “Enfortim el servei i garantim un model de recollida més eficient i sostenible”, ha afirmat Ayats.

Per últim, el regidor d’Acció Climàtica, Sergi Cot, ha posat l’accent en el fet que la modificació també ha de permetre avançar cap a una Girona “que genera menys residus, que aposta per donar una segona vida als materials i que posa la prevenció al centre de la seva política ambiental”.