La basílica de Sant Esteve d'Olot recupera el seu aspecte original amb les imatges restaurades

La restitució arriba 89 anys després de la seva retirada durant la Guerra Civil

La basílica de Sant Esteve d’Olot ha recuperat el seu aspecte original després de 89 anys, amb la col·locació de les figures de Santa Sabina i Sant Valentí a la façana del temple. Unes figures que s’afegeixen a la de Sant Esteve, que es va instal·lar fa un any, després d’una iniciativa de l’Associació Cultural d’Amics de Sant Esteve i del Santuari del Tura d’Olot i que ha comptat amb el suport de l’Ajuntament de la capital de la Garrotxa. La col·locació de les dues peces s’ha fet aquest dimarts amb una grua de grans dimensions, i operaris s’han enfilat a les bastides situades als espais reservats per a les figures.

Un cop restablerta la imatge del sant que dona nom a la basílica, l’associació es va proposar recuperar també les dues figures que faltaven, malmeses arran de la Guerra Civil espanyola. L’entitat ho ha fet realitat amb l’ajut del consistori, de particulars i d’empreses que hi han contribuït. La imatge de Santa Sabina s’ha fet a partir d’un motlle original de l’escultor Manel Trayte, del taller Art Cristià, i s’ha cedit per garantir-ne l’excepcionalitat. La figura de Sant Valentí s’ha pogut construir gràcies a un acord amb la família de l’autor, Modest Fluvià.

Des de l’Ajuntament d’Olot consideren que es tracta d’un “dia històric” per a la ciutat, ja que es restitueix l’aspecte original d’un dels espais més visitats i fotografiats de la ciutat. El projecte ha estat possible gràcies a la col·laboració d’una comissió mixta amb membres de l’associació promotora, la parròquia, la delegació de Patrimoni del Bisbat de Girona, el Museu Comarcal de la Garrotxa, el Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat, així com historiadors i arquitectes.

L’actuació s’ha basat en un document extens d’investigació històrica, arquitectònica i cultural que conclou que era impossible reproduir les figures originals. Per això, seguint les indicacions dels experts, s’ha optat per crear rèpliques a càrrec d’artistes locals amb una trajectòria professional reconeguda i experiència en art figuratiu.

Amb aquesta restitució, la basílica de Sant Esteve recupera completament les seves figures. L’Associació Cultural d’Amics de Sant Esteve i del Santuari del Tura d’Olot ha previst celebrar un acte commemoratiu a finals del mes d’agost.