El Departament de Política Lingüística ha posat en marxa una nova línia d’ajuts per facilitar l’organització de cursos gratuïts de català per a adults. La mesura forma part del pla de xoc per a l’ensenyament de català a adults aprovat pel Govern per ampliar l’oferta formativa i garantir l’accés a l’aprenentatge de la llengua arreu del país amb el segell de qualitat del Consorci per a la Normalització Lingüística.
Els ajuts es poden sol·licitar des de l’àmbit municipal i associatiu. D’una banda, s’hi poden acollir ajuntaments i consells comarcals per organitzar cursos en municipis de menys de 17.500 habitants. De l’altra, també hi poden optar les entitats sense ànim de lucre amb seu a Catalunya, que poden organitzar cursos en qualsevol municipi, independentment del seu nombre d’habitants.
La subvenció cobreix el 100 % de les despeses derivades de la contractació del professorat i dels materials didàctics per a l’alumnat. Els cursos subvencionables hauran de ser de nivell inicial (A1 o A2), amb una durada mínima de 45 hores, un mínim de 7 alumnes i un màxim de 25 per grup. Un cop concedit l’ajut i signat el conveni amb el Consorci per a la Normalització Lingüística, es transferirà el 80 % de l’import. El 20 % restant s’abonarà un cop es presenti la justificació corresponent.
El període per presentar sol·licituds s’inicia el 23 de juliol i finalitza el 30 d’octubre de 2025 a les 14 h. Els cursos es podran desenvolupar entre el setembre de 2025 i el 30 de juny de 2026.
En paraules del conseller de Política Lingüística, F. Xavier Vila, “la col·laboració entre institucions i societat civil ens permet oferir més cursos de qualitat i més arrelats al territori. Aquesta nova línia d’ajuts vol garantir que tothom, visqui on visqui, tingui accés a l’aprenentatge de la llengua.”
Aquesta convocatòria s’alinea amb els objectius del Pacte Nacional per la Llengua i busca ampliar, diversificar i territorialitzar l’oferta formativa per a adults, adaptant-la a les necessitats dels diferents contextos socials, horaris i espais d’aprenentatge. Les entitats, ajuntaments i consells comarcals poden tramitar l’ajut al web de la Generalitat.