El Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica ha aprovat tècnicament i sotmet a audiència el projecte constructiu de les variants de les Preses i Olot, que permetran completar l’eix Vic-Olot per Bracons i alleugerir de trànsit l’interior dels nuclis urbans. Les administracions i particulars poden consultar el projecte i presentar-hi al·legacions fins al 30 de setembre. La consellera Sílvia Paneque remarca que és un “pas endavant” per materialitzar una “reivindicació històrica”. En un comunicat, el Govern exposa que l’actuació, valorada en 427 milions, s’ha treballat “de manera consensuada” i que incorpora “diverses mesures i millores” per afavorir la integració ambiental i paisatgística de les noves infraestructures.
Les variants culminaran l’eix Vic-Olot per Bracons. La Generalitat recorda que permetrà alliberar de trànsit de pas les actuals travesseres, afavorir la mobilitat i la seguretat viària en aquest entorn i millorar la qualitat de vida de la població. En aquest sentit, calculen que la nova variant reduirà entre un 90% i un 60% del trànsit a les Preses, en funció del tram. I, per exemple, a l’avinguda de Sant Jordi d’Olot, disminuirà al voltant d’un 30%.
Territori remarca que l’actuació, valorada en 427 milions, és una reivindicació històrica de les comarques gironines i que hi està treballant “de manera consensuada” amb el territori. En aquest sentit, subratllen que la proposta que se sotmet a audiència pública ha incorporat mesures i millores, amb “una especial atenció a aquelles destinades a afavorir la integració ambiental i paisatgística de les noves infraestructures”.
La nova variant de les Preses i Olot tindrà una longitud d’11 quilòmetres i comptarà principalment amb un carril per sentit de la circulació. L’actuació comença a l’actual rotonda del polígon de la Serra, a la Vall d’en Bas, on conflueixen les carreteres C-63, C-37 i C-152 i finalitza a l’A-26, a Olot.
Al llarg del recorregut, hi ha previstos com a elements constructius per reduir l’impacte el viaducte sobre el Fluvià, al sud del túnel de la Pinya, d’uns 540 metres de longitud; un tram soterrat de 900 metres sota la zona cultivable per la cooperativa Verntallat; un túnel de prop de 2,5 quilòmetres sota la serra de Sant Valentí de la Pinya; un viaducte de 500 metres de longitud sobre la riera de Riudaura al terme d’Olot; un tram soterrat de la nova variant en fals túnel a la zona industrial del Pla de Baix, a Olot, i tres ecoductes per facilitar el pas de fauna a la Torre d’en Llunes, les Coromines i la Garrinada.
Per a facilitar la connectivitat amb les zones habitades, punts estratègics (com l’hospital), i la xarxa viària de l’entorn, el projecte inclou sis enllaços: la rotonda d’alçada de la carretera de Joanetes; la rotonda les Preses sud (a l’altura de la carretera de Xenacs); la rotonda les Preses nord (que connecta amb la C-152 al polígon Pladevall); la rotonda Olot oest (que enllaça amb la carretera de Riudaura i la zona de l’hospital) i els enllaços Olot centre (amb dues rotondes que uneixes amb la carretera de Sant Joan de les Abadesses, l’avinguda Europa i la C-37) i Olot nord (que enllaça amb l’A-26 i la carretera de la Canya).
En paral·lel a l’aprovació tècnica del projecte, el Departament precisa que ha impulsat la redacció de quatre projectes complementaris de mesures d’integració i compensatòries de caire mediambiental, així com mesures addicionals, consensuades amb els agents del territori relatives a millores de la mobilitat sostenible i millores de la urbanització en diversos àmbits. Aquests projectes inclouran, entre d’altres, la compra del volcà de la Garrinada, tal com prescriu la Declaració d’Impacte Ambiental.
“Reivindicació històrica”
Al comunicat, la consellera Sílvia Paneque ha posat de relleu que el Govern “fa realitat una reivindicació històrica que suposarà un pas endavant en el desenvolupament econòmic i social de la comarca”. També ha recordat que és una actuació “molt rellevant per alleugerir del pas de vehicles i camions per zones urbanes que pateixen aquests problemes de manera recurrent i també, sobretot, per completar el mallat de la xarxa viària de les comarques gironines”.
Paneque ha posat de manifest que “no és un projecte senzill” i, per això, han treballat per tenir “un consens territorial necessari per fer les coses bé”: “Ha calgut un treball tècnic llarg i intens per arribar a una proposta de consens amb el territori i el teixit econòmic”. La consellera ha posat en valor les mesures i millores acordades amb els ajuntaments que s’han incorporat al projecte per afavorir la integració ambiental i paisatgística de les noves infraestructures.
El tràmit d’audiència pública permet a les administracions i particulars interessats consultar el projecte i presentar-hi al·legacions. El Departament analitzarà totes les observacions que s’enviïn fins al 30 de setembre i, un cop completat el procés, aprovarà definitivament el projecte.