Prospera la moció de censura a Sant Feliu de Guíxols i Carles Motas és el nou alcalde

El nou equip de govern està format per TSF, CiU i Amics

El ple extraordinari convocat per votar la moció de censura ha servit per posar sobre la taula les opinions dels diferents grups polítics. Cap dels sis que hi ha a l'Ajuntament s'ha volgut estar d'intervenir quan li ha tocat el torn. Tot i que d'ençà que TSF, CiU i Amics van presentar la moció de censura el passat 29 de març, els retrets entre ells i l'equip de govern sortint s'han anat succeint, aquest migdia el ple ha transcorregut enmig d'una relativa calma.

En determinats moments, però, les intervencions revelaven un clima de crispació continguda. El candidat a l'alcaldia, Carles Motas (TSF), ha demanat que es deixessin enrere les desqualificacions, i ha apostat perquè la moció no es veiés 'amb odi ni com un cop d'estat' sinó com un 'canvi de govern lliure i democràtic'. Motas ha dit també que, del ple de la moció, no en sortien 'ni vençuts ni victoriosos', sinó 21 regidors 'valents i disposats a treballar per a la ciutat'.

Per la seva banda, el fins ara alcalde, Pere Albó (PSC), ha centrat bona part del seu discurs en fer una 'defensa aferrissada' –com ell mateix l'ha anomenat- dels diferents projectes que ha tirat endavant fins ara el govern. Entre aquests, Albó ha esmentat l'impuls que s'ha donat al futur Museu Thyssen o la tasca feta al voltant de l'herència dels germans Anlló.

Albó, de totes maneres, tampoc s'ha estat de dir que el nou govern li genera 'dubtes de coherència interna' i ha demanat que, en els propers dies, s'aclareixin quines seran les principals línies d'actuació. De fet, aquesta crítica a la nova majoria també l'han fet els socis d'Albó, ERC i ICV, durant les seves respectives intervencions. Els dos grups polítics han titllat la unió entre TSF, CiU i Amics d'una 'simple i freda suma matemàtica' de vots per desbancar l'actual govern, que d'ençà de la sortida de TSF es trobava en minoria.

Finalment, el portaveu i únic regidor del grup Amics, el constructor Pere Luque, ha centrat la seva intervenció en criticar 'la persecució personal' de la qual ha estat objecte els darrers dies. Luque –un home que ha generat controvèrsia- ha criticat que, després de donar suport a la moció, s'han succeït 'els insults i les desqualificacions' contra ell i ha dit sentir-se 'profundament decepcionat' amb l'alcalde Pere Albó.

Cercar el consens

La moció de censura a l'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols ha prosperat per onze vots contra deu. Amb els cinc vots dels regidors de TSF, els cinc de CiU i el del regidor Pere Luque d'Amics, Carles Motas ha estat nomenat nou alcalde d'aquest municipi costaner del Baix Empordà.

Després de jurar el càrrec, Motas ha volgut remarcar que 'l'acidesa' no forma part del seu tarannà i, en aquest sentit, ha declarat: 'Jo no entenc aquest ple com un abocador de retrets, sinó com el ple on es vota una moció per fer més i millor per a la ciutat'.

Motas ha avançat que, durant aquest any i escaig que queda fins a les municipals, ja té diversos projectes al calaix per impulsar. Entre aquests hi ha la construcció d'un gran i nou aparcament en un lloc cèntric d Sant Feliu, la reducció de la burocràcia municipal, o engegar l'ampliació de l'asil Solís per a la gent gran.

El nou alcalde també ha estès la mà als grups que, fins ara, formaven part del govern de la ciutat i que, a partir d'avui, es troben a l'oposició. 'A pesar dels retrets, la meva intenció és la de buscar el consens sense imposicions, topalls ni ressentiments; per això, faré esforços per trobar l'acord i sumar voluntats, perquè tots els 21 regidors som necessaris', ha ressaltat Carles Motas.

Tres mesos d'incògnita

El rebombori a l'Ajuntament de Sant Feliu, que ha culminat amb la moció de censura, va començar el 2 de febrer, quan el grup independent TSF va decidir abandonar el govern. D'ençà de les eleccions municipals, al municipi hi governava un quadripartit format pel PSC, ERC, ICV i TSF, una unió de forces que va servir per desbancar CiU de l'alcaldia.

La sortida de TSF va deixar l'equip de govern en minoria, amb deu regidors dels 21 que integren el ple. A més, l'antic portaveu i cap de llista dels independents, Joaquim Valls, va renunciar a l'acta de regidor. A finals de març, la regidora de TSF Sílvia Egido va substituir Valls en el càrrec.

D'ençà d'aleshores, l'amenaça d'una moció de censura que havia planat sobre el consistori ganxó va anar en augment. Una amenaça que es va materialitzar el passat 29 de març, quan els tres caps dels grups municipals de TSF, CiU i Amics (Carles Motas, Miquel Lobato i Pere Luque) van entrar la moció de censura al registre de l'Ajuntament.